dimecres, 16 de gener del 2013

Carles Font és culpable dels bombers morts a Horta de Sant Joan?


Aquests dies ha sortit novament a la palestra el maleït incendi d’Horta de Sant Joan, de juliol del 2009, on van morir 5 bombers i un altre va quedar greument ferit. I ha tornat a sortir, perquè s’anuncia que la fiscalia demana l'absolució de Delta Zero per l'incendi d'Horta.

Vull fer un parèntesi i dir que gairebé 4 anys després d’aquell incendi, el judici encara no ha finalitzat, tot demostrant la vergonyant eficàcia i rapidesa de la justícia espanyola...

Delta Zero és el nom operatiu del cap de guàrdia de la Regió d’Emergències, és a dir, el comandament màxim dels serveis de guàrdia de la Regió d’Emergències. Aquestes funcions s’organitzen mitjançant un torn rotatori en els membres de bombers de l’escala executiva i superior (inspectors i sotsinpectors) i dirigeix, coordina i assumeix el comandament directe de la guàrdia i en un sinistre amb un alt grau de complexitat o perillositat, dirigeix personalment “in situ” la intervenció.

Aquell dia, el Delta Zero, ho era en Carles Font, que era cap de la Unitat de Gestió de la Regió d’Emergències de Tarragona. 

Com a membre del cos de bombers de la Generalitat, vull donar la meva opinió al voltant sobre si cal o no absoldre Carles Font, però primer vull recuperar una carta que vaig escriure als mitjans de comunicació per aquelles dates i que un diputat al Parlament de Catalunya, la va citar en una sessió informativa del conseller Saura.

Hem perdut quatre dels nostres millors bombers. La tragèdia ha estat fruït de la mala sort. És indignant, ofensiu i inadmissible que es critiqui i es qüestioni la feina del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. I menys quan ho fan persones que no tenen ni els coneixements ni la preparació per fer-ho. Realment saben com actuen els bombers? Coneixen tots els seus protocols? La resposta és clara: no! Hi hauria d'haver una mica de decència, especialment en la classe política i alguns periodistes, i no aprofitar-se de les desgracies per exercir només la crítica per la crítica i per crear mala maror.
El nostre Cos de Bombers és un dels millors del món en la lluita contra incendis forestals i els seus membres saben el que fan i estan preparats per fer-ho. Els bombers a part de ser uns excel·lents professionals en la seva feina, son unes persones que els apassiona la seva tasca i que si cal, es deixen la vida per ajudar els demés. Com han demostrat els quatre bombers morts en el foc d'Horta de Sant Joan. Descansin en pau.

Recuperant doncs aquella carta, ja podeu intuir què en penso de tot plegat. Suposo que pel fet de no tenir cap vincles directe i personal amb les víctimes, em permet veure les coses des d’una altra òptica, més serena i no tant passional.

Vagi per endavant que aquell incendi va ser un dels pitjors espectacles mediàtics que ha viscut el nostre país, on polítics, periodistes, “experts” i tertulians van abocar tota la seva artilleria, no pas per defensar els bombers morts, sinó per atacar un govern i un projecte. Van tenir l’excusa perfecte per dinamitar el tripartit. I aprofitar-se d’uns morts per atacar és inadmissible.

I sobretot és inadmissible que tot el debat es centri en la figura de Carles Font i no pas en qui són els principals responsables de la mort dels 5 bombers. Tothom sap com és diu el Delta Zero, però algú recorda el nom dels piròmans? Ja us els dic jo: Juan Antonio Paz y Lorenzo Mellado. I ells són els responsables de tot plegat. 

Com a bomber, tinc molt clar quina és la meva feina, i sobretot quins són els meus riscos. Els bombers professionals cobren un plusos per aquesta perillositat. Per tant que un bomber resulti ferit o mort en un servei és un % que no cal descartar. I si això passa cal buscar quina és la causa i de qui ha estat la responsabilitat.

En el cas de l’incendi d’Horta de Sant Joan, des del primer dia que he estat fent un recull de premsa, d’informes, de documents i he parlat amb molta gent, amb la intenció d’algun dia, de fer un llibre. I puc dir que la meva conclusió, sobretot és que majoritàriament hi ha la percepció que va ser un cúmul de circumstàncies les que van provocar l’atrapament mortal i que la decisió d’estar en el pitjor lloc, en el pitjor moment va ser de la mateixa unitat GRAF, tot i que potser ells no eren del tot conscients que es trobaven en el pitjor lloc, en el pitjor moment...

És molt fàcil ara, vist tot el que ha passat fer valoracions i dir “s’hauria d’haver fet això o allò”, però en un incendi com el d’Horta de Sant Joan, hem de tenir present que les condicions meteorològiques van ser excepcionals, i algunes no previstes,  on els mitjans aeris es van haver d’aturar, on van haver-hi noves represes (cosa sovint imprevisible) i que aquestes van ser molt virulents, intenses i ràpides, i que les decisions s’han de prendre en pocs segons i que, a pesar, que els del BRIF van marxar de la zona, la unitat GRAF estava tranquil·la i la seva preocupació era més perquè havien marxat els de la BRIF i no s’havien quedat en zona segura, ja que ells pensaven que el millor era quedar-se. A més a més, a pocs metres de l’atrapament mortal, una altra unitat de bombers també va quedar atrapada i aquesta no va patir el mateix destí, perquè els factors els hi van ser favorables.

I una altra cosa que hauríem de tenir present: en aquell incendi: van haver-hi moltes situacions d’atrapaments generalitzades, i per tant, és lògic que no es donés abast a totes les crides d’auxili. I si tenim en compte que els mitjans aeris no podien volar, doncs ja podem sumar un altre factor que pot ajudar a entendre la situació caòtica.

I finalment, en cap moment ningú va qüestionar allò que estaven fent la unitat GRAF i que en cap moment, ningú va pensar que les ordres que s’estaven donant eren contradictòries, perilloses o temeràries.

La meva pregunta, doncs: és realment Carles Font responsable del què va passar? I per què jutjar només a Carles Font? És que la cadena de comandament i s’acaba amb ell? Perquè posats a demanar responsabilitats, també en podríem demanar directament al màxim responsable del GRAF, al Cap de Regió, al sotsdirector general de bombers, al director general de Bombers, al conseller d’interior o fins i tot, al mateix President de la Generalitat...

Penso doncs, que s’ha volgut buscar un cap de turc amb no sé quina finalitat, ja que amb el seu processament no és farà cap tipus de justícia, perquè torno a dir, que tot el que va passar aquell dia va ser fruit d’una sèrie de factors i decisions del mateix personal del GRAF, que no pas del propi Carles Font, i al meu parer, la decisió d’absoldre’l és una decisió totalment encertada i de justícia.

Tot i així, hi ha qui no pensa del tot com jo, i és per això que us deixo aquest enllaç, del bloc de l'Alfons Tormo, per si voleu contrastar una altra opinió: 

3 comentaris:

  1. Com ja li vaig possar a l'Alfons a la seva entrada, i que reprodueixo aquí, tots tenim una opinió al respecte sobre Horta. I aquell comentari es perfectament vàlid per a aquesta entrada Marc. Com pot veure, només he canviat el seu nom pel teu, però la resta es igual.

    "Interessant punt de vista Marc. Segur que uns estarem d'acord i altres no estarem d'acord en lo escrit, però com tot, tots tenim la nostra opinió sobre Horta.

    Jo personalment no ho vaig viure com a bomber voluntari ja que ni tant sols era aspirant en aquelles dates, però si que ho vaig seguir com a ciutadà.

    Crec que tots hem llegit l'informe realitzat sobre els fets i podem estar mes o menys d'acord amb ell.

    Ja he dit que tots podem tenir la nostra opinió al respecte, per lo que podria sortir d'aquí un molt bon debat sempre i quant es respectin totes les opinions i a totes les persones.

    L'únic que de moment tenim clar es que cinc companys ens van deixar i un altre va quedar ferit.

    Esperem que aquestes coses mai es tornin a repetir. Mai".

    He possat tot això, perque la meva opinió no seria políticament correcte, ni aquí ni al bolc de l'Alfons, i me la reservo per a mi, que ja he sortit escaldat per opinar varies vegades en altres llocs i he aprés la lliçó...

    ResponElimina
  2. Al meu anàlisi no he fet cap acusació directa a ningú i crec a més que l'he deixat obert, ja que hi ha més d'un responsable per prendre les decisions...

    Us copio un dels paràgrafs: "Les decisions dins un incendi les prenen, a diferent escala, els diferents comandaments de l'operatiu d'extinció. Uns avaluen els riscos tècnics des de la UTE a la sala central, altres sobre el terreny i algú acaba donant l'ordre final d'execució de diferents ordres. El problema es que no hi van haver ordres..."

    ResponElimina
  3. "I una altra cosa que hauríem de tenir present: en aquell incendi: van haver-hi moltes situacions d’atrapaments generalitzades, i per tant, és lògic que no es donés abast a totes les crides d’auxili. I si tenim en compte que els mitjans aeris no podien volar, doncs ja podem sumar un altre factor que pot ajudar a entendre la situació caòtica."

    A mí me interesa el enfoque hacia le futuro. Hemos acometido algún cambio eficaz para que el colapso de la estructura de mando no vuelva a suceder en circunstancias similares ? Tenemos un sistema capaz de funcionar en actuaciones grandes cuando no se pueden coordinar las acciones con visibilidad desde el aire ? El sistema de comunicación y mando actual permite a los intervinientes decidir por sí mismos sus acciones de autoprotección sin depender de una estructura que se puede colapsar en el peor momento ?

    ResponElimina