dilluns, 23 de juliol del 2012

Reforestació?


Crema l'Alt Empordà i ja estan les crítiques de sempre a tort i a dret a polítics, bombers, voluntaris, etc...Això ho analitzaré més endavant.


El que vull comentar ara és una iniciativa que ha sorgit a través de les xarxes socials i que porta per títol:
#1català1arbre

Aquest és el correu que he enviat als responsables. 
(el 99% del text no és meu, ho vaig copiar en un anterior article, d'un brigadista de Castelló, però que comparteixo al 100%):
Felicitats per la iniciativa. 
No sé quina és la vostra formació acadèmica ni la vostra professió, però en cas de no estar relacionats amb el bosc ni la natura, hauríeu de saber una sèrie de coses pel que fa a les reforestacions. 
Per fer reforestacions adients es recomana fer un estudi exhaustiu de les zones cremades, i veure com s’apliquen diverses mesures en cada zona per evitar  l’erosió, i per tant la pèrdua de sòl i la proliferació de plagues. Van en funció dels pendents, de les vessants de les muntanyes, de com ha afectat el foc a cada zona, de la resilència, de la recurrència, de la intensitat del foc, de període de l’any en què s’ha produït, i de quines eren les espècies dominants a grans trets.
No es pot anar lleugerament al bosc i plantar un arbre allà on ens vingui de gust.
De moment el més important després d'un foc, és evitar la pèrdua de sòl i que els tècnics facin plans correctes de reforestació, els quals, en funció de diversos factors seran fets –o deurien ser fets- en funció de les característiques fisico-químiques i geomorfològiques del sòl i el territori que l’envolta.
Moltes vegades, és millor deixar que la pròpia naturalesa es regenere de manera espontània i ajudar a l’assistència a la rehabilitació natural d’espècies que no proliferen o han sigut desplaçades per les piròfiles. Un error és anar a plantar pins, sense seguir les etapes serials de la vegetació. Cal saber si és millor plantar una carrasca o un pi. 
Tot i així, cal tenir en compte també que no fer cap reforestació i deixar la naturalesa no és abandonar-la, ja abans de l'existència dels humans, la naturalesa ja és reforestava tota sola. 
Espero que us poseu en contacte amb experts i us deixeu assessorar.

1 comentari:

  1. No pateixis mira què diuen desde #1català1arbre : ACLARIMENT! DES DE #1Català1Arbre NO FAREM RÉS SENSE EL CONCENTIMENT D'EXPERTS FORESTALS! RT GRÀCIES!!

    ResponElimina