dijous, 17 de maig del 2012

Des de Sant Jaume dels Domenys

Article publicat en el blog dels Bombers Voluntaris de Sant Jaume dels Domenys (7 maig)

  http://bomberssantjaume.blogspot.com.es/2012/05/campanya-forestal-2012.html


Ja falta poc per a que comenci la Campanya Forestal del 2012. I sino canvien les coses, es presenta molt calenta. No només per l'acumulació de combustible i una mes que previsible sequera, sino per la negativa de la DGPEIS de no obrir els parcs de Bombers Voluntaris.
 De tots es sabut que enguanys la DGPEIS ha pres aquesta lamentable decissió, sense que ens hagin explicat els motius reals.
 Sabem que no es pre presupost, ja que enguany aquets ha augmentat 1.200.000€ mes que el de la campanya 2011.
 Sembla ser que la DGPEIS no vol que els BB.VV. ens fem càrreg de les esquadres d'auxiliars forestals per temes administratius i/o legals. Després de 25 anys fen-t'ho cada any, ara sembla que hem estat al marge de la llei... Es per això que la sol.lució de la DGPEIS era la de possar un Bomber Funcionari ( caporal o bomber de 1ª) a cada parc de Voluntaris per a que es fes càrreg de l'esquadra forestal. Això son mes de 80 comandaments diaris durant 3 mesos... No se a la resta, però a mi no em sorten els números: si s'han de cobrir aquestes places, mes els mínims de cada parc de funcionaris, son moltss bombers treballant cada dia, i no crec que hi hagin tants bombers funcionaris com per fer-ho tot... 
 La DGPEIS vol deixar els parcs de Voluntairs tancats durant l'estiu, i que puguem obrir només en períodes d'alertes, com INFOCAT o PROCICAT, a mes dels sinistres que vagin sortint i que ens activarien com fora de campanya ( SMS, trucades telefóniques, etc...). Això implicarà un retard en les soritdes. Recordem que si estem a casa, el temps de sortida d'un parc de voluntaris pot variar entre 10 a 30 minuts... Es perd eficiencia. 
 Des de el Consell de Bombers Voluntaris se l'hi ha donat a la DGPEIS varies sol.lucions, com pot ser obrir els parcs només amb voluntaris entre d'altres, a lo qual s'han negat rotundament. I recordem que no es per temes de diners. Simplement sembla com si fossim una molestia pel Departement d'Interior i que no volen que estiguem. 
 Bé, si es així, no ens tindran aquest estiu, al menys no com altres anys. Els Bombers Voluntaris ho som perque ens agrada el nostre territori, que tant estimem, i patim quan veiem que es crema, s'inunda o es destrueix. Per això ens vam fer Bombers Voluntaris: per defensar-lo. Però ara sembla que el nostre "enemic" no son el foc, el vent o la pluja, sino que el tenim dins del propi Cos de Bombers, o sino al menys dins del Govern. 
 Aquest estiu hi haurà pocs Bombers Voluntaris als serveis. I no perque no volguem, sino perque no ens deixa la DGPEIS. I axiò serà especialment crític en algunes regions d'emergencia, com pot ser Lleida, on de 30 parcs de bombers, 22 son de Voluntaris i 8 de Funcionaris. 
 Qui es el culpable o culpables d'aquesta situació? El Govern?, la DGPEIS?, els sindicats?, els Bombers Funcionaris?, els propis Bombers Voluntaris?. No ho se. L'únic que se es que aquesta campanya 2012 es preveu dura. Molt dura. Per a tots, Funcionaris i Voluntaris, però en especial per a la població i el territori, perque al final seràn aquestos els que rebràn de ple que el nombre d'efectius per a extinció d'incendis i salvaments siguin menors que altres anys. 
 Per finalitzar, vull recordar que un Voluntari te, en la gran majoria dels casos, la seva feina, que es la que li dona per menjar i viure, i que deixem voluntariament a la nostra familia, amics i temps lliure per poder ajudar a altre gent, a vegades a risc de la nostra propia integritat física i psíquica. I això hi ha alguns que no ho comprenen o volen comprendre i ens veuen com una "amenaça" o ma d'obra barata. 
A aquesta gent els hi vull dir que no tot en aquesta vida es guanyar calers i que els Bombers Voluntaris no volem ( ni ho farem) treure llocs de treball als Funcionaris. Ens juguem la vida tant com un Bomber Funcionari i l'única recompensa que volem ( i a vegades no rebem) es una felicitació i un copet a l'esquena amb un "bona feina. Gracies". Un Bombers Voluntari no es fa ric ni pot viure amb 7.50€ per hora quan surt als sinistres. Per mi aquestos diners s'ho pot estalviar la DGPEIS. Faig de Bomber Voluntari perque m'agrada. Perque le gent ens necessita. Perque no hi ha res mes gran que ajudar a altres altruistament. 
 I per això estic orgullós de ser Bomber Voluntari

1 comentari:

  1. Gràcies Marc per compartir les meves paraules amb la resta dels companys!

    ResponElimina