diumenge, 1 de desembre del 2013

Pressupostos 2014

Ja tenim aquí els pressupostos per l'any 2014. El pressupost del Departament d’Interior és de 1.110 milions d’euros, un 0,6% més respecte al pressupost prorrogat del 2013. D’aquests diners, el 14’5%, uns 161’06 milions d’euros, aniran destinats a Bombers.

Segons el conseller Ramon Espadaler, amb aquests diners, entre d’altres, es preveu una millora de l’equipament de seguretat dels Bombers de la Generalitat, amb l’adquisició de 4.500 jaquetes forestals. S’inverteix en obres de condicionament a l’edifici de Santa Caterina a Girona, per traslladar-hi les dependències regionals de Bombers, i obres de millora de diversos parcs de bombers. Es finalització del nou Parc de Bombers d’Olot i es renovació de 95 vehicles lleugers dels Bombers.

Si comparem aquests pressupostos amb els dels darrers 10 anys, veurem que en termes generals, els % de diners destinats a Bombers ha anat disminuint, excepte pels pressupostos per l’any que ve. Per tant, una dada positiva. Però la quantitat real invertida continua sent inferior en comparació amb fa uns 5 anys. De fet, els pressupostos de l’any 2011 van ser els primers que van iniciar una reculada, i la partida per l’any 2014, 161'06 milions d'euros, és lleugerament inferior a la mitjana de tots aquests anys, uns 163 milions d'euros. 



Notes a tenir en compte:

Les xifres estan expressades en milions d’euros.

En els pressupostos del Departament d’Interior, no estan comptats els organismes autònoms i l’empresa pública adscrita (Servei Català de Trànsit, Institut de Seguretat Pública de Catalunya, 112 Catalunya, etc).

Entre els anys 2004 i 2006, els bombers estan dins la “Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil” (DGESC), que també contempla la Protecció Civil. Per això la partida pressupostària es superior en %.

A partir de l’any 2007, la “DGESC”, es divideix en la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) i la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (DGPEIS).  És en la DGPEIS que estan organitzats els bombers. Al dividir-se l’antiga DGESC, lògicament la partida en % pel cos de bombers, disminueix una mitjana d'un 5%. 

Els pressupostos del 2013 són una pròrroga dels del 2012, per això són iguals.

Normalment en els pressupostos, hi ha dos gran partides. Mossos i Bombers. Els Mossos d’Esquadra s’emporten de mitjana un 70% del total del pressupost. Bombers s’emporta un 15% i l’altre 15% es reparteix entre la resta de Direccions Generals del Departament d'Interior.

La mitjana de diners pressupostat per als bombers és d'uns 163 milions d'euros. 

I un 80% de mitjana dels pressupostos de Bombers va destinat a... renumeracions de personal, és a dir, a pagar les nòmines dels bombers. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada