dilluns, 23 de juliol del 2012

On son els bombers?

En un foc forestal, com el que està cremant aquestes hores a l'Alt Empordà,  frases que més s'escolten, i que sobretot més s'escriuen per les xarxes socials són del tipus: "falten bombers" "o no hi havia cap bomber", o "Perquè no venen més bombers".
Però anem a pams i veure'm que no tot és tant fàcil.
A Catalunya per aquest estiu, hi ha un total de 158 parc de bombers, amb una plantilla reforçada que suposa  uns 6.500 bombers. Evidentment no tots treballen cada dia. I pel que fa als camions, diria que n'hi han uns 300 destinats als incendis forestals, dels gairebé 800 vehicles de diferents tipologies.
En un incendi has d'optimitzar els recursos que tens, s'ha plantejar una estratègia, no pots enviar els 300 camions de tot Catalunya de cop.
I com es treballa en un incendi? Quan un camió arriba a un incendi, s'emplaça en un lloc. El segon camió que hi arriba, l'abasteix d'aigua i potser el tercer fa el mateix, donant aigua al segon i al primer. És a dir, cal sempre, com a mínim, que un camió faci de "noria" i vagi subministrant aigua. Depen de l'aigua que es tiri, un camió de bombers, pot portar aigua per uns 20 minuts (és una dada que cal agafar amb pinces, però és per posar un exemple), per tant cal que sempre tingui un altre camió per no deixar als que estant treballant al front sense aigua.
Si el primer camió de bombers que hi arriba troba un punt de subministrament d'aigua a prop (ja sigui un hidrant, una bassa, una piscina, etc), doncs tenim aigua "assegurada" per hores. Si no és així, a vegades, el camió que fa la "noria" pot estar fins a 15-20 minuts d'un punt d'aigua (recordem que s'està al mig del bosc i que cal baixar a trobar un punt d'aigua). Per tant, cal que hi hagi una bona nòria de camions que funcionin correctament.
Això ho explico, perquè molta gent, diu: "aquell camió està allà parat" o "aquell camió no para d'anar amunt i avall quan allà hi ha un altre incendi". Error! "Aquells camions" estant donant aigua i per tant, la seva funció és molt important.
També molta gent comenta: "podrien venir tots els camions de Catalunya". Error! No es pot destinar tots els bombers en un sol incendi forestal, ja que en situació de risc, és possible que es pugui declarar un incendi en un altre lloc, en una altra banda del país, i per tant, cal que tot el territori estigui ben cobert. A més, cal tenir present, que durant l'estiu, a més d'incendi forestals, es poden donar altres tipus de serveis, i per tant, cal assegurar-se que pots respondre a tot. És com un partit de futbol: uns defensen i els altres ataquen. Avui s'està atacant a l'Alt Empordà, però també s'està defensant el Vallès, la Noguera o la Terra Alta, per exemple.
El mateix passa amb els mitjans aeris. "Com és que no envien tots els helicòpters?", diu sovint molta gent. El nombre d'efectius, que son una quarantena a tot Catalunya (entre helicòpters bombarders, ava's i hidroavions), i no es poden enviar tots de cop, perquè s'ha de cobrir tot el territori. A més, tampoc es poden  fer volar tots de cop, perquè cada "x" hores, els aparells i el personal, necessiten aterrar i descansar per normativa. És a dir, si fem volar a tothom alhora, ens trobarem un moment que tothom, haurà de descansar i ens trobarem amb 0 aparells volant. I finalment s'ha tenir en compte, que a vegades per diferents factors, com el vent o el fum, dificulten la tasca dels mitjans aeris i tampoc poden volar.
I ja per acabar, també s'ha de tenir present les característiques del foc.En el cas de l'Alt Empordà, estem parlant d'un GIF, d'un Gran Incendi Forestal. Amb aquestes sigles, es coneix aquell incendi que es propaga amb velocitat i intensitat i longitud de la flama que supera la capacitat d’extinció. És a dir,  són aquells incendis que no es deixen apagar, ja pots enviar tots els bombers del món, que no l'apagaràs. Cal admetre que hi ha moments que l’incendi no es pot apagar i has d'esperar algun factor (com canvi de vent, canvi d'orografia, canvi de vegetació, pluja, etc) per poder actuar en condicions estables d'extinció. A l'Alt Empordà, la velocitat de l'incendi era d'uns 6km/h. Cal tenir present, que una persona camina a una velocitat entre 4 i 5 km/h, per tant, ja pots córrer si vols atrapar la flama, o pitjor, apreta a córrer, no fos cas que la flama t'atrapi a tu. 
Resumint, que abans de dir, "on són els bombers?" o "falten bombers!", penseu realment per què no hi són (que en el fons, si que hi són, però en un altre lloc, o atacant o defensant...) 


-

5 comentaris:

  1. Molt encertat tot el que dius i de pura lògica....

    Suposo que sovint deu desmotivar escoltar frases com les que expliques...

    Però la ignorància és molt atrevida i més per aquells que a sobre van d'experts en tot.

    Felicitats per la teva feina i pel post.

    Ricard

    ResponElimina
  2. Hola Marc, conec el parc de voluntaris de Matadepera (be al seu cap) per què vaig treballar a la DG durant 12 anys. Aquests tristos dies et segueixo via twitter. Quina feina que feu els voluntaris!
    He afegit un enllaç al teu bloc des del meu Un Racó del Món.
    Gràcies!!!

    ResponElimina
  3. Hola Marc , petites reflexions , el Diumenge a l Empordà avien uns 130 bombers de la Gene vinguts de tot Catalunya jo també , es demanen reforços a França i envien 200 pompiers sense deixar el seu territori descobert .

    EU 1 bomber x 1000 habitants
    ESP 1 bomber X 2500 habitats

    Mirat l enllaç

    http://www.interieur.gouv.fr/sections/a_votre_service/statistiques/securite_civile/2011/statistiques-sis-2011/view

    SI FALTEN BOMBERS

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies Marc per explicar-ho tant i tant bé. Publico un enllaç en el FB de protecció civil del Consell comarcal de l'Alt Empordà, per que la descripció que has fet és genial.

    ResponElimina
  5. Marc, ho has explicat perfectament. No sóc bomber, però ja m'agradaria ser bomber voluntari. Tinc algunes nocions bàsiques sobre com atacar els incendis i ho has fet d'una manera molt entenedora.

    ResponElimina