dissabte, 26 de maig del 2012

Així no Artigas, així no...

Carta publicada en el Periódico de Catalunya el 23 de maig del 2012 i signada per LLuís Artigas (St.Boi de Llobregat) 

Bombers voluntaris  

Sóc bomber de la Generalitat i no puc deixar de denunciar els fets indecents que el foc de Rasquera ens ha mostrat. I no parlo d'hectàrees cremades, sinó que la majoria dels anomenats bombers voluntaris es neguessin a assistir al foc per vaga. És vergonyós que unes persones que es diuen bombers es neguin a prestar servei en una emergència. No estem parlant d'obrers que deixen de produir, ni de mestres que deixen de fer classe, sinó d'una situació d'emergència en què estan en perill els béns i les persones. Aquesta indecència ha servit com a mesura de pressió per arribar a un acord obscè amb Interior. Mentre es retalla en educació i sanitat, els bombers voluntaris cobraran per guàrdies (10 hores) a raó de set euros l'hora i cinc bombers per parc (78 parcs) durant la campanya d'estiu. Algunes de les seves reivindicacions són legítimes; aquesta, no. El model de bombers català, malgrat les aparences, ja fa anys que trontolla. Potser és l'hora d'ensenyar totes les cartes. 

El que penso: 

Aquest article està escrit des del ressentiment i l'odi i no hauria de merèixer cap resposta ja que ell solet es desqualifica, però diré el que penso, ja que començo a estar una mica fart de tanta demagògia. 

1.- Els "anomenats" bombers voluntaris, som bombers reconeguts per la llei, concretament per la Llei 5/1994, de 4 de maig i pel Decret 246/1996, de 4 de juny (i modificat posteriorment pel Decret 68/2000, de 8 de febrer). Més que res, ho vull aclarir, perquè es pot malinterpretar que això de ser bomber voluntari és una cosa que està fora de la llei. 

2.- Ningú es va negar a anar al foc. Simplement es va dir, i que és una cosa contemplada, acceptada i reconeguda, que "no hi havia disponibilitat per anar al foc". Una cosa és no voler anar i l'altra, molt diferent, no poder. Per tant, NINGÚ va cometre cap delicte, NINGÚ va saltar-se cap llei ni va violar cap reglament. 

3.- I perquè no hi havia disponibilitat per anar al foc. Tothom tindrà els seus motius, els meus ja els vaig exposar en aquest article. Penso que fins que no tingui una assegurança digna, és possible que no tingui certa disponibilitat. Recordem que la feina de bomber implica una riscos i que aquests riscos haurien d'estar coberts amb una assegurança que ara mateix no ens contempla. Ah! I jo els dies de l'incendi de Rasquera estava treballant. (treballo a la DG de Protecció Civil i pel meu horari m'hagués estat impossible anar-hi).

 4.- Els bombers voluntaris no vam fer vaga. Més que res, perquè no som treballadors (ni funcionaris, ni laborals, ni interins) i no tenim reconegut aquest dret. 

5.- M'agradaria que en Lluís Artigas, expliqués que vol dir un "acord obscè" entre Interior i els bombers voluntaris. És el fet que Interior acordi que els bombers voluntaris hagin de tenir un nou reglament? Encara vol que visquem amb un reglament de fa 16 anys que ha quedat desfasat? O el fet que s'hagin compromès a solucionar el tema de l'assegurança?

6.- I ara aquí ve la "perla" de l'Artigas: "Mentre es retalla en educació i sanitat, els bombers voluntaris cobraran". Ui si! Artigas ets un manipulador. Així de clar t'ho dic. Estàs fent creure que els diners retallats en educació i sanitat van destinats als bombers voluntaris i això és mentida. El teu comentari està fet amb tota la intenció de confondre i fer mal. És cert que els bombers voluntaris cobrem, però cobrem poc i malament. I això t'ha de preocupar? Amb aquests diners, cap bomber voluntari s'ha fet ric i si ho pretén és impossible. Primer perquè té un màxim d'hores al mes, i segon perquè quan es cobra hi ha una demora d'entre tres i sis mesos (de mitjana). Cadascú sabrà a què destina els seus diners, però a mi els diners que puc arribar a guanyar com a bomber voluntari, em serveixen per pagar-me el desplaçament i els dinars de les guàrdies. Però sincerament, tampoc t'haig de donar més explicacions, quan tu saps tota la veritat i només et dediques a manipular. 

7- És molt trist que vulguis fer enemics amb aquesta carta. Què pretens realment? Què pretens? El teu article destructiu, espero que no serveixi de model, i que la gran majoria de bombers professional et vegin com un simple provocador. I sobretot, espero que tots els bombers voluntaris no caiguen en aquesta trampa provocadora i s'enceti un conflicte entre nosaltres.


I ja per acabar dues recomanacions: 
1) Abans de tornar a pixar fora de test, reflexiona Mira al teu voltant i te n'adonaràs que els bombers voluntaris som els teus companys, no els teus enemics.
2) Si de veritat, vols ensenyar totes les cartes, ensenya-les. Et repto a ensenyar totes les cartes, però ves al tanto, que d'asos amagats que et poden perjudicar n'hi ha per donar i vendre. Però tranquil, que jo no ho faré pas. No tinc cap malicia contra cap bomber, en canvi tu, amb aquest article ho sembla.

Bombers professionals i bombers voluntaris tenim moltes reivindicacions en comú. Nosaltres no som enemics, som companys i ens hauríem d'estar ajudant mútuament. Tu amb aquesta actitud no ho fas. 

2 comentaris:

  1. Hola, sóc en Lluís Artigas. El meu article no està escrit des de l’odi, però sí des del ressentiment i la vergonya. Des del ressentiment perquè com dius tots som bombers, i al negar-se a anar a una emergència ens heu embrutat a tots. Des de la vergonya de veure com unes persones que porten el mateix uniforme que jo utilitzen una emergència com a xantatge.

    1. En cap cas poso en dubte la legalitat dels bombers voluntaris. No sé d'on ho has tret això.

    2. "Ningú es va negar a anar al foc. Simplement es va dir, i que és una cosa contemplada, acceptada i reconeguda, que "no hi havia disponibilitat per anar al foc"".
    Et penses que sóc estúpid o hem prens per il•lús? Amb aquesta argumentació encara no t’ha fitxat cap partit polític?

    3. Amb això de l’assegurança teniu tota la raó. I hauria de ser la primera de les reivindicacions.

    4. Hem remeto a la resposta al punt dos.

    5. Trobo obscè que se sortís de la reunió amb quasi dos milions i mig d’euros sota el braç en un context de retallades com l’actual.

    6. Aquí qui manipula? Estàs interpretant les meves paraules com a tu et sembla. Torna’t a llegir la resposta al punt 5. Conec a molta gent, i segur que tu també, que signaria ara mateix per treballar a 7 euros l’hora. I sí, hem preocupa que el món del voluntariat s’embruti amb diners. Fa molts anys que estic vinculat en diferents entitats socials voluntàries. En tots aquests anys no he cobrat ni un duro, ni pretenc cobrar-ne cap. El voluntariat té un valor imprescindible i inherent però del tot contradictori amb cap indemnització: l’altruisme.

    7. No pretenc provocar res, simplement que sóc d’aquells que no pot callar quan veu alguna cosa que li fa bullí la sang.

    ResponElimina
  2. Saps que en penso que teniu massa fixació amb els bombers voluntaris. Ara tots heu sortit a criticar-nos, quan la majoria MAI us heu preocupat de nosaltres. Passo de replicar-te, sincerament tampoc servirà de res, ja que queda clar que continués obsessionat amb si cobrem o no cobrem. El dia que facis una carta al diari, reclamant una assegurança, més formació i més material, llavors em creuré que et preocupes per nosaltres. Mentre això sigui així, continuaré pensant el que penso sobre tu i molts de vosaltres: que no ens podeu veure ni en pintura i us voleu carregar els bombers voluntaris.
    au! bona guàrdia!

    ResponElimina