diumenge, 20 de maig del 2012

Doble incendi

Article extret del blog "No crido, només parlo fort" de la periodista Gemma Liñán. 19 maig

Doble Incendi
Felip Puig afronta la seva campanya d'incendis més díficil des de que és conseller d'Interior. L'estiu passat va ser excepcional i afortunadament no hi van haver ni molts ni grans focs. Aquest any, però, pinta malament. Hi ha massa sotabosc sec per les gelades del febrer.
En mig del primer gran incendi d'aquest any, el de Rasquera, El Perelló i Tivenys que ha cremat 3.000 hectàrees, Puig ha hagut d'apagar un altre incendi, el dels bombers voluntaris. El foc de Ribera d'Ebre ha deixat al descobert el conflicte. Feia setmanes que corria la brama i de camí a Rasquera confirmo que de les 60 dotacions de bombers, cap d'elles és de voluntaris. Han deixat plantat el conseller.
Els bombers voluntaris estan trant preparats com els que són funcionaris alhora d'actuar en un incendi. La diferència és que fan guàrdia als parcs de franc i només se'ls paga quan se'ls activa per algun servei. En un context de retallades van començar a notar que a ells se'ls retallaven els serveis i quan es va començar a planificar la campanya d'estiu van veure com els seus parcs quedaven tancats, com no els comptàven els mèrits per ocupar les places que es creen per al reforç d'estiu i com la seva assegurança quedavan en l'oblit.
Només arribar a Rasquera, Felip Puig parla amb els mitjans i tanca la compareixença encarant la meva pregunta incòmoda: "conseller, perquè no han vingut els bombers voluntaris? és per les tensions que hi ha de cara la campanya d'estiu?". Puig se'm treu de sobre (com de costum) i arriba a negar el conflicte. A mesura que parla davant els mitjans i amb la meva pregunta de rigor a cada compareixença sobre els bombers voluntaris, Puig va canviant el discurs. Mireu la seqüència de tuits:

Puig diu que els bombers voluntaris no estan preparats per fer segons quines feines

Puig ha admès que hi ha un conflicte amb #bombersvoluntaris i que negociarà amb ells després del foc de Rasquera

Puig: "Encara que haguessin vingut els #bombersvoluntaris l'orografia no permet l'efícacia i eficiencia de + efectius"

I durant l'entrevista amb Josep Cuní, amb el foc ja controlat, diu que s'està mirant de llimar diferències i que tot quedarà en un no res i que s'ha d'entendre en un context difícil de retallada. I afegeix, que només n'haguessin vingut uns 14 i que tampoc feien falta.

Ahir durant la reunió amb el director general, els bombers voluntaris esgarrapen el compromís d'interior de fer un reglament i la conselleria dispara una nota de premsa explicant els detalls. 48 hores després que la mateixa conselleria negués tenir cap conflicte amb els bombers voluntaris, la meitat dels bombers que apaguen els incendis i fan diversos serveis a Catalunya.

L'acord inclou el reglament i una assistencia mèdica, obrir els parcs a l'estiu, un programa de formació pels comandaments i un reglaments pels bombers juvenils.

No sé si a Rasquera van faltar bombers, ni si s'hagués evitat que el foc corrés tant de pressa i cremés tanta extensió, però el cert és que els telèfons no van parar de sonar i els bombers voluntaris es van sentir amb prou força com per estirar la corda. Potser és perquè realment feien falta.

Els bombers voluntaris valoraran l'acord i s'agafen 15 dies de marge. El foc està controlat, però no extingit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada