diumenge, 19 d’agost del 2012

Qui ha de fer el reglament dels bombers voluntaris?


Una de les reivindicacions de fa anys dels bombers voluntaris de Catalunya, és fer un nou reglament que s’adeqüi als nous temps, ja que l’actual és de l’any 1996 (amb alguns retocs del 2000) i té moltes coses que han quedat o bé desfasades o bé s’han d’incorporar de noves, ja que els bombers, no és un cos estàtic i ha d’avançar i actualitzar-se al ritme que ho fa la societat.
El reglament de Bombers, però té una llei superior, l’anomenada Llei de Bombers (Llei 5/1994 de 5 de maig), que malgrat haver tingut algun canvi, és de fa 20 anys, un temps suficient per tenir alguns articles que s’haurien de revisar, com així s’haurien d’incorporar les demanes que es fan des de bombers.
El nou reglament dels bombers voluntaris, doncs, ha d’esperar a que es redacti la nova Llei de Bombers, però de mentre, es podien anar canviant, mitjançant decrets-llei, algunes coses més urgents.
I qui ha de fer el reglament dels bombers voluntaris?
Tothom!
Jo formo part del Parc de Bombers de Matadepera i des que en els acords de Gèlida, el nostre Director General es va comprometre que els bombers voluntaris havíem de tenir un nou reglament, vaig agafar el reglament, i em vaig posar mans a la feina per canviar allò que no m’agradava o afegir allò que creia que mancava.
Amb d’altres companys del parc (i d’altres parcs), vam estudiar i hem fet les nostres propostes, però això sembla que no ha sentat gaire bé a alguns bombers voluntaris.
Deixeu-me que us digui, que si volem que el nou reglament estigui a l’alçada del que tots necessitem, en el procés de confecció i redacció, ha de participar tothom: totes aquelles persones que vulguin, i no només alguns caps de parc o gent nomenada pel Director General.
Oi que els caps de parc l'escollim entre tots?, doncs el nostre reglament l'hem de fer entre tots. 
El nou reglament ens ha de solucionar el futur, no ens ha d’hipotecar i per això, ha de ser una eina que ens ajudi a avançar i com a tal, per la seva màxima importància, requereix la participació del màxim de gent. Com més gent, més visió i més debat.
El debat ha de ser el màxim de participatiu, plural, obert, profund i democràtic. El destí del nou reglament no pot estar només en les decisions de quatre persones (qui diu quatre diu set), sinó que ha de ser consensuat i si cal, votat per tots els bombers voluntaris sense distinció. 
Recullo unes paraules del meu cap de parc, sobre el fet que des de Matadepera, també hem fet una proposta: “És comprensible que una iniciativa de tal magnitud pugui sorprendre però el que no imaginàvem en cap moment és que se’ns hagi recriminat el fet d’haver-la promogut i haver-hi participat. Hem rebut queixes per haver traslladat la nostra proposta a la Direcció General, però és fet que considerem necessari si som fidels a la nostra iniciativa de compartir les nostres idees, i de manera que puguem rebre comentaris des d’altres punts de vista”.
Ningú ha de tenir por de participar en un procés obert, participatiu i democràtic a no ser que no vulgui compartir les idees de participar i de democràcia, a no ser que vulgui perdre alguns privilegis, o a no ser que vulgui només ser l’exclusiu protagonista.
En una democràcia, la sobirania rau en el poble, i nosaltres, com a poble sobirà, com a bombers voluntaris sobirans també volem participar i decidir el nostre destí, el nostre reglament. M’atreveixo a dir, doncs, que és una obligació de tot bomber voluntari, agafar el reglament de 1996, llegir-se’l totes les vegades que calgui, i fer les aportacions necessàries per millorar-lo. Només així, serà el reglament de tots.
El nou reglament no ha de ser fruit de cap persona en concret, ni de cap parc en concret, ha de ser la suma de totes les aportacions de tothom (i si cal, també s’ha d’obrir a aquelles persones que no són bombers voluntaris) i només així serà veritablement el reglament de tothom, no d’uns quants.
Els catalans tenim una dita, que diu: "si vols estar ben servit, fes-te tu mateix el llit". Doncs això, bombers voluntaris a treballar! Que ningú decideixi per tu! 

ps: Aquest mateix escrit també va, per quan es comenci a redactar la nova Llei de Bombers. Llei per tothom = tothom ha de participar. 

1 comentari:

  1. Marc això és fa per uns representant que nosaltres vam triar al menys a les Terres de l'Ebre un per a fer el reglament i un altre per a la llei que sense llei, una me el reglament, nosaltres caps de parc de tota la nostra regió amb els bombers voluntaris que vulguen assistir per a renovar el vell reglament afeixin i llevant el que ens resulta acord estem elaborant per que crec que abans de entregar res els diferents representants es tindrien que ficar d'acord i tornar-lo a consensuar per majoria del BBVV de Catalunya no és pot anar de banda no esta be crec jo, ara pel que tinc entès el director a dit que no es farà un de nou si no millorar el vell.
    Jo sols vull afeixi una cosa que esta gent sols el que fan es marejar la perdiu com sempre em refereixo a la gene. jo el que faria es aixecar-me de la taula si no entren a modificar tres punts un la mútua dos la formació material personal i un que em deixava marcar be les compensacions. lo demès son romanços

    ResponElimina