dimarts, 18 de desembre del 2012

Bombers, Pare Noel i Caga Tió

Aquests dies, alguns Parcs de Bombers celebren l'arribada del Pare Noel i conviden a familiars i amics, al parc, per rebre i veure com l'home de vermell els hi fa regals...

Respecto que es vulgui celebrar el Pare Noel, com un acte de convivència i multiculturalitat, tot i que és una tradició gens catalana i cada vegada més imposada a casa nostra per la societat consumista, però no entenc com és que no es celebra el caga tió, l'autèntica celebració nadalenca catalana. 

Crec en la importància del Caga Tió per moltes qüestions: 

- Pels seu orígens ancestrals: en reconeixement de la importància de l’arbre i la seva fusta a les llars, per tant té uns valors d'ecologisme. I com a bombers, sabem que és salvar i preservar un bosc. 

- Pels seu ritual: Durant els dies previs, es va a buscar al bosc, o a les parades de Santa Llúcia. Es col·loca en un racó tot ben tapat i cada dia se l'alimenta, on es pot donar importància als valors nutricionals i la importància del menjar. 

- Com a patrimoni oral: per la seva cançó, alhora de cagar-lo, i les seves variants, que s'han transmès Nadal rera Nadal de pares a fills. 

- Per la participació: La canalla té el protagonisme exclusiu, que és la que participa i no es queda de braços de plegats esperant el regal del Pare Noel. Amb el tió, es canta, es pica, es riu, etc. Es fomenta el valor de la convivència i el respecte, on cada nen ha d'esperar el seu torn o poden cagar el tió tots junts. 

- Per la seva cerimònia: Entre picada i picada, s’envia la quitxalla a fora (sota qualsevol pretext) i el cagatió pot durar tot el que vulguem, fins la última “cagada” especial: una taronja, una arengada ben salada, un all, una ceba o per fer saber als infants que el tió ja no dona més de si. És una festa amb una participació activa, no pas passiva. 

- Per ser una tradició catalana: qui perd els orígens, perd la identitat. No cal anar a buscar a fora, el que tenim a casa, sobretot si el que tenim a casa, ens serveix. I el Caga Tió ens serveix i molt! Any rera any, veiem com les nostres festes, són substituïdes cada vegada més per festes foranies (castanyada vs halloween; sant jordi vs sant valentí, etc), festes tant vàlides i autèntiques com les nostres, però l'únic que fan és que arraconem allò que van celebrar els nostres avis i que els nostres fills ho oblidin. 

És una responsabilitat de tots, ensenyar i educar i donar a conèixer tot allò que passa en el món, però també conservar i respectar les nostres festes.  

Amics bombers, potser de cara aquest Nadal ja no teniu temps de preparar el Caga Tió (cosa que dubto), però de cara a l'any que ve, sí que seria tot un detallet...(i si voleu també podeu convidar a picar al panxut de barba blanca). 


pd: I qui diu parc de bombers, diu escoles bressol, escoles de primària, associacions, clubs esportius, etc...

2 comentaris:

  1. Tampoc no cal passar-se no? El pare noel tambe el disfruten els nens, i algunes avantatges que anomenes son una mica friks.
    Ademas, que no es malo importar cosas nuevas a las culturas. Bon nadal, feliz navidad. Arriba los bomberos!!!

    ResponElimina
  2. No dic que s'hagi de suprimir l'avi de barba blanca, dic que cal potenciar el tió, que en molts llocs, ningú se'n recorda d'ell. I això de "friks" és la teva opinió, però són valors que caldria no perdre.

    ResponElimina