dilluns, 31 de desembre del 2012

Adéu Puig, hola Espadaler...

Felip Puig i Godes deixa de ser el màxim responsable d'Interior. Ha estat dos anys al capdavant d'una de les conselleries més important del Govern de la Generalitat, i passarà a la història com el conseller del bat de beisbol i de les pilotes de gomes. 

A nivell de bombers, Puig es va cobrir de glòria amb els anomenats "Fets de Rasquera", quan "va descobrir" que la meitat dels bombers catalans eren voluntaris, i que, pobrets, no tenien ni una assegurança digna, ni una formació completa, ni un equipament com cal, i el més important, no eren prou valorats per algun màxim comandaments de la DGPEIS. La seva gestió d'aquella problemàtica va ser la típica gestió d'en Puig: negar les coses fins que li esclaten als morros. Recordem que fins tres dies després de l'inici de l'incendi no va reconèixer davant la premsa "algun problema". 

I Puig va solucionar el problema? No! Va prometre un nou reglament, però enlloc d'encetar un debat plural, obert i democràtic entre tots els bombers voluntaris, es va començar a redactar quasi en secret i el qual, al ritme que portem, serà aprovat quan s'acabin les obres de la Sagrada Família. I els bombers voluntaris, continuem sense assegurança, sense nou reglament, sense l'equipament i la formació promesa...

Tampoc en Puig va saber gestionar el conflicte entre bombers voluntaris i bombers professionals, especialment per algun sindicat passat de voltes. En cap moment va establir els necessaris ponts de diàleg entre els dos col·lectius. Davant un greu problema de divisió, va decidir mirar a l'altra banda, i com aquell que diu, va deixar que entre nosaltres ens estovéssim. Sort, que actualment gràcies a la bona voluntat d'alguns bombers voluntaris i bombers professionals, s'estan reconduint les relacions. 

Igualment en Puig no va estar a l'alçada en l'incendi de l'Empordà. Malgrat que va ser un incendi que va desbordar completament els efectius, algunes decisions no van ser les encertades. 

D'ençà l'incendi d'Horta de Sant Joan, CIU va subscriure 66 acords i va fer d'aquell incendi un dels cavalls de batalla contra el govern del tripartit. Després CIU va guanyar les eleccions i d'aquells 66 acords, molt pocs han passat del paper a la realitat. Felip Puig, com a conseller d'Interior, també és responsable de la No aplicació d'aquelles mesures.

I els bombers professionals, si ens guiem pels seus sindicats, tampoc estan gaire contents amb en Puig, per tant, bombers i Felip Puig, ha estat una relació que ha acabat malament, i amb tristesa per part dels primers, pel menyspreu del segon...

I ara, què se'n va en Puig, ja tenim nou conseller d'interior: Ramon Espadaler i Parcerises. Davant seu té un paper difícil, ja que és un paper difícil, però no impossible ser el màxim responsable dels Bombers, dels Mossos i de la Protecció Civil. 

Igual que el seu predecessor, l'Espadaler no té pràcticament cap experiència, ni laboral ni acadèmica al voltant de Bombers, Mossos i Protecció Civil. Em sap molt greu, que una persona amb aquest currículum de 0, estigui al capdavant d'una de les conselleries més importants de Catalunya. 

Jo si fos president de Catalunya mai posaria de conseller a una persona que no tingués els coneixements mínims sobre la conselleria de la qual se n'hauria de fer càrrec. I si a mi, se m'oferís la possibilitat de ser el màxim responsable del que fos, no ho agafaria si no tingués els coneixements necessaris. Per exemple, per dir-ho més clar, mai podria ser entrenador de bàsquet o handbol, perquè mai he jugat, miro pocs partits a l'any i no em sé totes les regles del joc. Doncs això és el mateix. Així que per començar, un #etfelicitofill a Artur Mas, i un altre a Espadaler, tot i que pel segon, també li dedico un #oletu! per ser tant "valent". 

Tot i així, apunto algunes coses, per si algú dels tècnics i assessors del nou conseller naveguen per internet cercant informació sobre els bombers. Això és el que, el nou conseller, hauria de tenir present i sobretot realitzar:

- Garantir el model mixt de bombers.
- Dotar als bombers voluntaris d'una assegurança completa i digna.
- Redactar unes noves lleis de bombers, tant a nivell genèric, com de voluntaris, on quedin reflectides totes les demandes  que s'estant fent des de tots els sectors.
- Actualitzar el llibre blanc de bombers, com a base de l'adequació del cos de bombers a les noves necessitats del país. 
- Complir amb els acords presos a Gelida amb els bombers voluntaris.
- Complir amb tots els acords compromesos de la Comissió de l'incendi d'Horta de Sant Joan.
- Augmentar la plantilla de bombers.
- Dotar als bombers del material, equipament i formació necessària per fer la seva feina.
- Que bombers i Protecció Civil treballin més coordinadament. 
- Acabar de definir i posar en marxa el cicle formatiu de Tècnic en Prevenció i Extinció d’Incendis
- Preparar els bombers pel futur Cos Nacional de Bombers amb una capacitat operativa i de decisió plena i integral, on durant el camí a la transició del nou estat de Catalunya, es contempli el trasllat de competències de bombers, en matèria de salvament marítim, aeroports, seguretat nuclear i solidaritat internacional. 

Senyor Espadaler, li desitjo tota la bona sort del món, però també li demano tota la seva voluntat i esforç. El país no es pot permetre el seu fracàs.

Podeu complementar aquest article amb la visió de l'Alfons: Any nou conseller nou

1 comentari:

  1. En llegir-te potser he dit "hòstia" quatre vegades:
    1. La gent no sabem que no teniu la MILLOR assegurança i equipament personal del món.
    2. La gent no sabem que voluntaris i professionals NO aneu a una.
    3. La gent no sabem que en un incendi un Conseller pren DECISIONS més enllà de dir "vosaltres mateixos".
    4. La gent no sabem que no teniu NORMATIVA clara de referència.

    Vaig treballar amb Espadaler de Conseller a l'antic Medi Ambient. Coneix el territori, si més no.
    Era un home negociador, això he de dir-ho. (Una mica de fe, per començar l'any?).
    Entre funcionaris diem que aquesta conselleria, és molt... "salvatge". No l'envejo. Abans no éreu de Governació?!
    En una macro conse, la clau és delegar... El risc de delegar és perdre proximitat. Conec bombers que no coneixen l'organigrama. Hem.
    Tots els Departaments i titulars acaben igual: "en dos, o quatre anys, no he tingut temps de tot".
    Vosaltres sou un puntal de país necessari en seguretat. Teniu fama d'íntegres. No conec ningú que no us admiri i respecti. No tots ho poden dir, al vostre Departament.
    Si la gent no sabem tot el què dius... potser cal més pedagogia, fins aconseguir un pacte transversal, social, més enllà de qui mani. Una llei?Campanya d'iniciativa legislativa popular? Penso eh.

    Envia'm on he de signar, he he.

    En un moment tan transcendental, social, econòmic, polític, com el d'ara, calen veus valentes com la teva, que busquen millorar serveis amb objetius de país.

    Gràcies per fer-me renegar, per la convicció en la feina bla bla bla, i ànims.

    ResponElimina