dimecres, 13 de febrer del 2013

Què ha d’incloure el nou reglament de Bombers Voluntaris?


M’ha caigut a les mans un esborrany del nou reglament de bombers voluntaris que s’està fent des del Departament d'Interior i la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments.

Aquest esborrany és un document de treball i puc dir que no s’aguanta per enlloc, ja que és pràcticament idèntic a l’actual, i enlloc de modernitzar i actualitzar els bombers voluntaris, es perpetuen les seves limitacions i mancances.

Hem de tenir clar, que el primer reglament dels bombers voluntaris data de 1982, l’actual és del 1996 i que evidentment, no ens podem hipotecar entre quinze i vint anys més, en un nou reglament que no compleixi uns mínims i que no sigui una eina realment efectiva.

Si un bomber professional i un de voluntari, fan la mateixa feina, la premissa irrenunciable ha de ser aquesta: mateixa feina, mateix univers. I aquesta igualtat s’ha de reflectir en el reglament dels bombers voluntaris.

A grans trets, la principal i pràcticament única diferència que ha d'existir entre un bomber professional i un bomber voluntari, és que un és funcionari i l’altre no. Repeteixo, dit d’una altra manera: mateixa feina, mateixos drets i mateixes obligacions.

Com molt bé, va dir el meu amic i company Linu, el Cos de Bombers ha de tenir  la capacitat de saber reinventar-se per donar als Bombers  l'excel·lent eficiència que Catalunya necessita. I reinventar-se vol dir, fer un nou reglament adequat a les necessitats i temps actuals.

El reglament 2013 dels bombers voluntaris hauria de contemplar:

-         Ser agents de l’autoritat quan s’està de servei, als efectes de garantir la protecció de les persones i els béns en situació de perill. No pot ser que un cobrador d'un peatge sigui agent de l’autoritat, i un bomber voluntari estant de servei, no ho sigui. 

-        Mateix requisit d'accés que els bombers funcionaris. Un bomber voluntari, ha de tenir, uns mínims d'exigència, i aquests han de ser els mateixos que els funcionaris. Així entre d'altres: nivell C de català i carnet de camió. I les proves físiques ha de ser les mateixes. Si la feina és la mateixa, les condicions d'accés han de ser les mateixes.

-    La convocatòria ha de ser oberta a tothom que compleixi els requisits. I una vegada s’ha aprovat, fer el curs bàsic (cosa que ara es fa al reves, primer el curs bàsic i després la convocatòria). Per això, ha de desaparèixer la figura del bomber voluntari aspirant.

-     Un dels requisits (tal com està contemplat ara i que no s’hauria de perdre) és viure prop del Parc de Bombers. El fet de viure al mateix lloc on està el parc, és una gran avantatge pel coneixement del terreny, dels recursos, etc. I a més, hauria de ser un plus per les poblacions petites, per incentivar l’arrelament i no marxar a viure/treballar a una ciutat gran.

-     El cap de Parc no ha de pintar res en l’accés dels nous bombers voluntaris. Per tant, l’entrevista s’ha de treure com a part del procés. Prou d’afavorir l’amiguisme. El procés ha de ser transparent i obert.

-   El bomber voluntari que acabi el curs bàsic ha de rebrà el títol de Formació Professional, tècnic en prevenció i extinció d'incendis i salvaments. El nivell de formació ha de ser el màxim i aquest ha de ser reconegut. Hem tenir en compte que estem en un ofici on la seguretat, el risc i el perill estant a l’ordre del dia.

-  El cap de parc ha de tenir uns requisits mínims acadèmics, de formació i d'experiència. El cap de parc, no pot ser el més simpàtic, ha de ser el més ben preparat.  Per ser cap de parc, s’hauria de ser caporal, sergent o oficial. I les seves funcions, han de ser les mateixes de comandament que els funcionaris.

-  Promocionar les categories de caporal, sergent i oficial entre els bombers voluntaris. I lògicament, per accedir a cada categoria s’hauria de tenir la titulació corresponent, tal com fan els funcionaris. Un caporal, sergent i oficial bomber voluntari no ha de ser un figura simbòlica interna. Ha de tenir funcions de comandament en un servei. I allò que contempli el reglament s’ha de complir. En 16 anys, només hi ha hagut una convocatòria per caporals bombers voluntaris, i cap per sergent i oficials. L’endemà d'aprovar-se el reglament, hi hauria d'haver una convocatòria de caporals i una de sergents (per la mitja dotzena de caporals voluntaris que existeixen).

-          Bombers voluntaris formadors a l’Escola de Bombers. No tant sols per poder formar als mateixos voluntaris, sinó a qualsevol persona del Cos de Bombers. Actualment, hi ha voluntaris amb un currículum acadèmic i una experiència laboral prou capacitada per poder fer de formador.

-          S’ha de contemplar un mínim d'hores de guàrdies presencials, així com un mínim de pràctiques i formació, com a sentit de la responsabilitat i el compromís.

-  La salut laboral ha d'estar reglamentada, així com les revisions mèdiques obligatòries, per vetllar per un estat òptim del bomber voluntari.

-        Una persona no hauria de superar com a molt, els 60 anys sent bomber voluntari de l’escala activa. Tots sabem que l’edat no perdona i en una professió on es conviu amb el risc, s’ha d'estar en perfectes condicions físiques i mentals.

-         El consell de bombers voluntaris si és l’òrgan que representa a tots els bombers voluntaris, ha de ser votat per tots els bombers voluntaris, no només pels caps de parc i de manera ponderada com passa ara. Un bomber, un vot. Democràcia 100%.

-     I el més important, la relació amb l’administració. El bomber voluntari, ha de deixar de ser aquella persona que fa de bomber “per la seva vocació benèfica social, d'una manera altruista” per esdevenir personal laboral de la Generalitat de Catalunya.

Sent personal laboral (com ho són a l’estiu els auxiliars forestals), el bomber voluntari està lligat a l’administració i té regulades les seves compensacions econòmiques, alhora que té garantits uns drets i uns deures, unes facultats i unes sancions, té garantida una assegurança, té garantida una cotització a la seguretat social i té garantit el pagament d'impostos.

El tipus de contracte podria ser de molts tipus, per un determinat nombre d'hores a complir, per anys, fins la jubilació, etc..., però el que està clar, que no pot ser que dues persones que fan de bomber, una cotitzi a la seguretat social i una altra no; una pagui impostos derivats de fer de bomber i l’altra no; una tingui una bona cobertura sanitària i econòmica i l’altra no. Aquestes diferències només es poden igualar amb un contracte laboral. 

Amb la reivindicació de contracte laboral, no estic defensant que els bombers voluntaris han de passar a cobrar més diners, que no cal, sinó simplement que amb aquesta fórmula queden garantides una sèrie de coses, anteriorment comentades, que ara no es contemplen i que són de justícia. Ah! I si em pregunteu, si un bomber voluntari ha de cobrar o no, us diré que no trobo just que dues persones que fan la mateixa feina, una tingui una nòmina i l’altra ho faci de manera gratuïta. I no és just, per la persona que cobra. La feina s’ha de valorar, respectar i pagar.

En el temps actuals, la diferència amb un bomber que treballi 100% de franc, amb un altre que tingui una compensació econòmica és que amb el segon es fidelitza el compromís i la responsabilitat i s’evita que s’abandoni el voluntariat per raons econòmiques o laborals o per altres motivacions familiars o socials. També pel fet de cobrar, sembla que queden més clars, els drets, deures i obligacions del bomber. En cas de faltar a formació, pràctiques o trucades d'emergències, hauria de ser motiu de sanció econòmica o expulsió. També ha de suposar una motivació afegida (i més en temps de crisi).

A grans trets, tot això hauria de sortir en el nou reglament. No m’agradaria que us quedéssiu només amb la idea final si s’ha de cobrar o no. Crec que actualment hi ha coses molt més importants a solucionar, si un bomber voluntari ha de cobrar o no. Per tant, de moment, mateixa feina, si! Però també, mateix accés, mateixos requisits, mateixa responsabilitat, mateixa formació, mateixa seguretat, mateixa assistència, mateixa...

En definitiva, mateixa feina, mateix univers. Mateixa feina, mateixos drets i mateixes obligacions.

I finalment dir que el fet de ser bomber voluntari, no hauria d'ajudar per poder ser bomber funcionari, per una doble raó: per afavorir deixar vacants en parcs de voluntaris i per no desmotivar als que no aconsegueixen la plaça de funcionari i deixessin de fer de bomber voluntari.

I ara sí, ja per acabar, una cosa que no paro de repetir sempre, si el nou reglament ens ha de solucionar el futur, i com a tal, per la seva màxima importància, requereix la participació del màxim de gent. Com més gent, més visió i més debat. El destí del nou reglament no pot estar només en les decisions de quatre persones sinó que ha de ser consensuat i votat per tots els bombers voluntaris sense distinció.

El procés de redacció hauria de ser un procés totalment obert, transparent, participatiu i democràtic. I una vegada enllestit, el reglament hauria de ser votat per tots els bombers voluntaris. Els bombers voluntaris han de poder decidir lliurement sobre el seu futur. És això el que estem demanant a la Catalunya del segle XXI, oi? 

9 comentaris:

  1. Hola company.

    Estic d'acord en tots els punts que exposes però m'agradaria afegir algun matis.

    Trobo molt bé que les proves físiques d'accés siguin més exigents, però en el cas de bombers voluntaris no pot fer-se de la mateixa forma que a funcionaris, es tindria que buscar uns barems per a saber si la persona es apta o no, ja que aquí no es lluita per una plaça si no per saber si es pot desenvolupar la feina o no. Això si, sóc de la última fornada, i crec que les actuals són massa fàcils i poc específiques.

    Sense sortir d'aquest punt, i penso que en guarda relació, tindríem que parlar de com saber si un bomber està en les condicions per exercir la seva feina de forma òptima. Així doncs, tindríem que passar unes proves de tant en tant (5 anys per exemple) per saber si aquella persona encara és apta o no. Jo conec molta gent del gremi (funcionaris i voluntaris) que degut a les seves condicions físiques no poden desenvolupar el seu treball correctament. Si exigim a la gent que entra, tenim que aconseguir que la gent que ja està dins el cos també estigui en plenes condicions físiques.

    I per acabar, el bomber voluntari ha de viure al poble/ciutat on te el parc, es impossible tenir un mínim de eficiència en una sortida si no es resideix a la mateixa localitat. Des del meu punt de vista, hauria de ser una obligació.

    ResponElimina
  2. Hola Marcel!
    Moltes gràcies per les teves apreciacions. Si que és cert que un funcionari es juga una plaça, però és que un bomber voluntari, en teoria, també ocuparà "una plaça" per tota la vida, per això, cal exigir el nivell. Però com molt bé dius, l'important és si està en condicions físiques per exercir de bomber, i vistes les proves físiques actuals, són massa assequibles per tothom.
    Respecte al tema de la condició física, aquest és un punt que estaria inclòs en la salut laboral i en les proves mèdiques obligatòries. Cal com bonament dius, que cada X temps hi hagin proves físiques per comprovar l'estat. El problema és que si un funcionari no les passa, se'l pot enviar a segona dedicació. Què faríem amb un voluntari?
    Gràcies novament!

    ResponElimina
  3. Estic d'acord amb el que heu escrit, crec que és de sentit comú. Redactar un nou reglament en la línia dels reglaments de 1982 i 1996 no és positiu. La situació actual del nostre país demana un esforç de tots per aconseguir un Cos de Bombers fort i unit al servei del país. El Consell de Bombers Voluntaris i l'ASBOVOCA han de redreçar aquesta situació i fer partíceps d'aquest nou reglament als sindicats de funcionaris. És necessari que voluntaris i funcionaris treballin junts en aquest nou reglament. S'ha d'aconseguir un bon reglament pels voluntaris que, per extensió, també sigui positiu pels nostres companys funcionaris. Els bombers, voluntaris o funcionaris, som companys, el benestar d'uns és el benestar de tots, el que sigui positiu per uns ha de ser positiu per tots.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per la teva resposta, hem quedo sobretot amb la darrera frase.

      Elimina
  4. hola,
    Jo trobo molt bé el fet que es redacti un nou reglament per substituir l'antic que està obsolet. Però amb el que estic en ple desacord, és el fet de que una persona que vol ser voluntari perquè li agrada la feina, si vol dedicar altruistament i que té la seva pròpia feina no se´l pot demanar que passi unes proves i uns requisits tant durs. Ja que moltes persones que volen ser bombers voluntaris són gent treballadora que l'apasiona la feina de bomber i que no té temps per entrenar-se tant fort per passar unes proves de funcionari o bé per treure`s el carnet C. També el fet de tindre aspirants es una forma molt bona de conèixer a qui tindràs de company, ja qua hauràs de conviure amb ell en moltes ocasions, i el fet de no conèixer a una persona que vindrà al teu parc és comprometre l'estabilitat del mateix en el cas que aquella persona per els motius que sigui no s'integra bé amb la resta de companys.( parlo desde l'experiència ja que al parc va estar un aspirant que només portava problemes i per sort no va acabar en el parc)
    Una altre cosa que tampoc veig bé es el fet de passar proves físiques regulars com comenten per aquí, ja que al parc d'on provinc som gent motl humil la magoria gent de camp i que si ara els hi dius que passin unes proves físiques penjaran el casc i les botes i el parc quedara mig buit. I serà una pena ja que són gent molt apte deguda a la seva experiència.
    En fi el reglament que exposes, que està força bé en alguns punts, crec que es massa exigent per la gran majoria dels futurs i actuals bombers voluntaris.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fer de bomber exigeix per la teva pròpia seguretat, la dels teus companys, i sobretot de la ciutadania, estar en bona forma física i de salut. No és exigent, és els mínims que hauriem de tenir. De la mateixa manera que s'ha de tenir una bona formació, és molt important la salut en tots els aspectes. Si volem ser un cos realment eficient, aquests mínims s'han d'exigir.

      Elimina
  5. Molt bé en tot? totalment d'acord...però no acabo d'entendre el tema de ser personal laboral?...és cos de bombers voluntaris? no? ho pots explicar millor? llegint això es pot malinterpretar; com una manera fácil de ficar els peus a dins esquivant els altres...
    T'ho dic amb tot el respecte del món; però no ho acabo de veure...
    Crec en el voluntariat i que sou necessaris per complementar la nostra tasca,la de tots, vostra també...no s'arribaria a tots els ciutadans si no. Em semblen molt bé les teves propostes i les corraboro(Salut laboral, formació,etc) així com les mesures per acabar amb el caciquisme i els regnes de taifes que hi ha pel territori...però demanar ser laborals no va en contra de l'esperit del voluntariat?. No seria millor demanar més oposicions perquè entréssiu tots? i respecto la teva proposta moltíssim, i per tant no vull encetar cap conflicte. Només hi ha coses que no entenc...i per això suposo que hi ha diàleg; per parlar de tot i entendre'ns...
    Salut!
    J.Romeu Bomber Professional (funcionari) del Parc de Sant Celoni

    ResponElimina
  6. Benvolgut J.Romeu
    El tema de ser personal laboral, és una proposta, que potser resoldria tota una sèrie de qüestions, com l'assegurança, més control dels drets i deures, etc. També amb un contracte quedaria garantida la cotització a la seguretat laboral, i en futur es podria compensar per la jubilació, tal com passa en d'altres països. A més, amb un contracte per X temps, quan aquest s'acabés, es podria veure si es renova, tot veient la dedicació que pot donar el bomber, i també si ha complert amb els seus deures. Tot sabem que amb el pas dels anys, un bomber voluntari té d'altres i noves obligacions que poden condicionar la seva prestació i que potser aquesta s'hauria d'estudiar cada X temps.

    ResponElimina
  7. Trobo lògic gairebé tot el que dius menys una cosa. De moment no tinc la sort de pertanyer al cos de Bombers Voluntaris de Catalunya però llegint el article demanes que les persones que siguin aspirants i optin a entrar a la escala activa tinguin de passar les mateixes proves que un Bomber funcionari i si que tindria la ventatge de tindre la mateixa formació i tot lo demés... Però que passa amb totes les persones que hi han a la escala activa? Trobo injust que ara es demani a les pròximes promocions un nivell altíssim i amb moltes exigències cuan anteriorment no s´ha demanat aquests requisits. La solució, que totes les persones de la escala activa els hi posin demà mateix les mateixes proves que els funcionaris si les passes continues i si no fora... D´aquesta manera jo com a futur aspirant no tindria problema a fer aquestes proves.
    Desde la meva humil opinió.

    ResponElimina