dijous, 7 de febrer del 2013

Els Bombers del Figaró en perill!

El Parc de Bombers Voluntaris de Figaró-Montmany està en perill. Resulta que l'Ajuntament deixarà de pagar el cost del manteniment del parc (uns 1.000€ de lloguer). Les competències de bombers, són de la Generalitat, i totes les despeses, han de ser assumides pel govern català. En el cas de Figaró-Montmany, era l'Ajuntament qui assumia el lloguer, des de fa uns vint anys. 

Hem de tenir en compte que el 85 per cent de Figaró-Montmany és espai protegit, part del Parc natural del Montseny i que té una importància estratègica perquè està situat a l’eix de la C-17, entre els parcs de bombers de Granollers i Vic (tot garantint una resposta en cas d'una emergència en poblacions situades enmig de les capitals del Vallès Oriental i Osona). Figaró-Montmany, també cobreix dos grans espais naturals: el Montseny i els cingles de Bertí. 

Els bombers de Figaró fan unes 250 sortides a l’any i s’encarreguen de l'avituallament dels bombers de la Regió Nord quan hi ha serveis de llarga durada, com grans incendis forestals o grans focs d'indústria.

Tot i així, encara que l'Ajuntament (o la Generalitat) pogués continuar pagant les despeses, cal tenir en compte, que el Parc de Bombers del Figaró, que es troba situat davant del camp de futbol, en un garatge i en un petit local adossat que són de propietat privada, als baixos d'un edifici d'habitatges, està en mal estat i fa necessària la construcció d'un nou parc. Per tant, el que cal, no és pagar el lloguer, sinó un nou parc de bombers.

El problema no és que l'Ajuntament no tingui diners (que ho és), el problema és que això porta massa temps encallat i ningú ha fet res per posar-hi solucions.

En el mes d'octubre del 2011, el conseller d'interior del moment, Felip Puig, va visitar el parc, davant les nombroses queixes que se li havien fet, a causa del mal estat de les instal·lacions i es va comprometre a construir un nou parc, tot i que també va dir, que el Departament d'Interior es faria càrrec de les despeses. Però de moment, ni nou parc, ni despeses assumides. 

En aquella visita, el mateix alcalde que ara diu que el municipi no té diners, va dir: “Tota la vida ho hem pagat i no ens en penedim. I si Interior no ho vol pagar mentre no hi hagi el nou parc ho continuarem pagant nosaltres”.

Però clar, les paraules d'uns i altres, se les emportà el vent, i de retruc, els perjudicats són els bombers voluntaris de Figaró-Montmany. I algú hauria de tenir clar, molt clar, que si els bombers estan perjudicats, és tota la societat la que també surt perjudicada.

3 comentaris:

  1. Bon article, la pregunta que s´haurien de fer moltes persones d´aquest col.lectiu es si la cosa tira endavant si els Bombers de Figaró es veurán sols o no en les seves protestes( si al final han de fer servir aquesta mesura). Crec que seria una bona situació per unir-se i donar tot el suport possible ja que mai se sap cuan pot passar això en cualsevol altre parc...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic totalment d'acord. En tot cas, el Consell de Bombers Voluntaris i l'ASBOVOCA, com a representants dels bombers voluntaris, han de defensar una solució definitiva pels companys de Figaró-Montmany.

      Elimina
  2. Des de l'Asbovoca ja estem treballant per ajudar en tot el que puguem.

    ResponElimina