dijous, 28 de juny del 2012

Quin estiu ens espera

Article publicat al Bloc dels Bombers Voluntaris de Sant Jaume dels Domenys.
http://bomberssantjaume.blogspot.com.es/
28/6/2012

Fa un parell de setmanes que va començar la Campanya Forestal del 2012 i ja portem varis focs importants.


Castellet i La Gornal ( 636Ha), Pinell de Brai ( 110Ha) i ara a Cabacés ( de moment entre 150 i 200Ha). I això que només he comptat els focs de mes de 100Ha, perque si comptem els que hi ha hagut entre 0'1 i 50Ha em faltaría espai al blog.


Sembla que aquest estiu serà molt dur, amb un foc importat cada setmana de mitjana i varis de matolls mes petits cada dia.
Ja fa uns mesos que vaig "pronosticar" que aquest ans seria com el 1994 ( i espero en última instancia que no sigui així), i de moment la cosa sembla que va per aquest camí.
Necessitem que plogui si o si per baixar el nivell de risc. Tenim una sequera molt forta, encara que no ho sembli perque el pantans estan plens, però la massa forestal si ho sap i està totalment disponible en molt del territori.


La gran majoria de foc son provocat per la ma humana, sigui per negligencia, accident o intencionats. Per negligencia, es podria envitar fent servir una mica, i només una mica, el sentit comú, el qual sembla que li falta a molta gent. Els accidents, accidents son i poc es pot fer per evitar-ho, només extremar mes les precaucions. Sobre els focs intencionats... millor em reservo lo que penso dels incendiaris no sigui que em denunciin per insults...


A tot això s'ha de sumar un altre tipus de foc que fa molts mesos que crema i sembla que ningú sap com extingir-ho, i es la "guerra" Bombers Voluntaris i Bombers Funcionaris.


Cada dia llegeixo com uns i altres ens ataquem i defensem en foros, xarxes socials, medis de comunicació ( bé, aquí no tant), etc.


Hem d'anar amb compte, com a Bombers Voluntaris, sobre lo que diem o lo que no diem. Els Bombers Funcionaris tenen les seves reivindicacions, igual que nosaltres, i son totalment lícites, i veuen el "problema" des d'una perspectiva diferent que nosaltres. Podem o no compartir-la, però l'hem de respectar igual que ells haurien de respectar la nostra.


Ahir mateix vaig llegir una entrada al blog de Un pobre bomber en la qual no ens deixaven en molt bé.
La podeu llegir Aquí si encara no ho heu fet.


I tot pel tema económic. Sembla com si a molts funcionaris els molestés que per un servei o una guardia completa als voluntaris ens compensin económicament. Però recordem que la culpa no es nostra, sino de l'Administració.


Ja he defensat moltes vegades que aquesta compensació económica potser no l'hauriem de rebre, al menys no "tan alta", i que així es demostraria qui es veritablement al que li agrada aquesta feina.


Però després de llegir moltes coses en contra dels Voluntaris per part dels Funcionaris, ara per ara no estic disposat a perdre ni un sol céntim d'aquesta compensació. Per qué?. Doncs molt sencill. Al meu parc som ara mateix 26 bombers voluntaris, entre aspirants i activa. D'aquestos 26, només 10 o 12 estem fent la campanya al parc, o responent als SMS d'urgencia, o els serveis programats. Si tenim en compte que demanen un mínim de 3 per tenir el parc obert i de momen l'hem tingut obert cada dia, menys el 23 de Juny, em surt a 1 guardia cada 4 dies de mitjana. I hem de comptar que també haig d'anar a la meva feina i compaginar-ho amb la meva vida personal. Al final de 7 dies que te la setmana, em queda només 1 per a mi i la meva familia. Un sacrifici molt gran per a ser "gratuit".


Si, es una situació que m'he buscat jo voluntariament, però no hem puc quedar de braços creuats veient com el meu païs es crema, com la casa del meu veí està en flames, com aquell conegut meu està atrapat entre la ferralla del seu cotxe. I per això vaig cada dia que puc al meu parc.
I per això crec que haig de rebre una compensació. Aquest estiu se que tindré mes d'una discussió amb la meva dona per anar tant al parc i no veuren's. Però es lo que he escogit.


Tornant a les paraules que escriuen alguns funcionaris a la xarxa, només dir-vos que no hi hem d'entrar en aquest joc de ara jo dic això de tu i tu em contestes una altre cosa per així poder contestarte jo un altre cop.
Oblidem-nos de tot això. Que diguin lo que vulguin, que al final nosaltres ens hem de preocupar de nosaltres mateixos i punt.


Estic fart de llegir com el funcionaris i el voluntaris ens posem a parir a la xarxa. Ja està be. Dediquem-nos cadascun a lo seu i llestos. Jo continuaré treballant pel SEM i quan pugui aniré al parc, i si la Generalitat em paga per això, doncs no diré que no. I si no em paga, doncs també continuaré anant.


Per cert, si algun bomber funcionari llegeix això, des de el mes de Novembre del 2011, als voluntaris no ens han pagat ni un sol céntim. Si que es cert que totes aquestes hores es van acumulant, però com es pot veure, no cobrem al mes, per lo tant, no es pot viure de bomber voluntari. I continuem anant igualment al parc, a foc, a accidents, a lo que faci falta. Ens agradi o no, el model català es mixte i els voluntaris som mes necessaris de lo que ens pensem.


Lo dit, aquest estu serà molt calent, amb varis fronts de focs oberts. Uns a les muntanyes i als camps, i altres a internet.
I en tots els casos som nosaltres els que podem apagar-los, així que al menys intente-m'ho

1 comentari:

  1. Que en penseu de la proposta de la DG? Que pasara amb els bombers voluntaris que no decidim entrar sigui per els motius que sigui? o be per motius laborals, d'edat, o be per ideals.Quines seran les primises i les bases per entrar? que pasara amb tots els bombers que no ens hi acollim.?

    ResponElimina