dimecres, 6 de juny de 2012

Ja fa tres setmanes de Rasquera...


El malestar dels bombers voluntaris fa mesos que s’està covant. Molta gent es pensa que tot va esclatar arran de l’incendi de Rasquera (15 maig), quan els bombers voluntaris van al·legar que no tenien disponibilitat per anar (una cosa, que recordo que és totalment legal).

Però ja feia més d’un mes que ja hi havia hagut mobilitzacions i sobretot reunions, entre el Consell de Bombers Voluntaris (l’òrgan representant dels 2.500 bombers voluntaris) i la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS).

Com a exemples d’aquestes mobilitzacions és la negativa dels bombers voluntaris a participar en el VIII Concurs de Rescat en accidents de Trànsit celebrat la darrera setmana d’abril a Terrassa, o també la negativa d’aquells bombers voluntaris a fer més guàrdies de conductors (d’ambulància i de comandaments), acordat també a finals d’abril.

D’altres exemples són els escrits adreçats a la DGPEIS per una banda sol·licitant que els bombers voluntaris tinguessin una assegurança, més formació i millor material, i d’altra, exigint mesures disciplinàries cap aquells representants sindicals dels bombers funcionaris que amb les seves declaracions oficials i oficioses estaven menyspreant els bombers voluntaris, a principis d’abril.

(Faig un punt i apart, i recordo que els sindicats de bombers, amb les seves declaracions i actituds, han estat en part responsables que la mala maror entre els bombers voluntaris augmentés de manera espectacular. No sé si agrair o reprotxar als sindicats la seva “estratègia” cap als bombers voluntaris. No sé si se’ns volen carregar o no, però està clar, que “gràcies” a ells, han donat visibilitat pública a la meitat dels bombers de Catalunya, i ara, tothom ja sap, que és un bomber voluntari, i el més important, que som la meitat dels bombers catalans).

Tornant als fets, la poca visió estratègia de deixar els parcs de bombers voluntaris sense esquadres forestals va fer que el conflicte s’aguditzés.

I aquí també m’agradaria puntualitzar que sota l’excusa d’un document jurídic els parcs de bombers voluntaris no podran tenir esquadres forestals. Fins avui, aquest document sembla que estigui sota secret de sumari, ja que pràcticament ningú l’ha vist, i aquelles persones que han demanat tenir una còpia, des de la DGPEIS se’ls hi ha negat. Per tant, ho veig més com una obscura maniobra per discriminar els bombers voluntaris que no pas una altra cosa.

I una altra pregunta, si durant tots aquests anys s’ha permès que esquadres forestals estiguessin en parcs de bombers, ara hi haurà responsabilitats al comprovar-se que això no es podia fer?

Deixant de banda puntualitzacions i preguntes, torno a fer cronologia. Ens trobem a pocs dies de l’incendi de Rasquera. Amb la intenció de calmar els ànims, el Director General, el sr. Jordi Gassió es compromet a complir una sèrie de punts:

1- Començar a treballar en la modificació del reglament de BBVV. Compromís que en el termini de 15 dies, us farem arribar un esborrall que un text refós de les modificacions que em vareu presentar i el reglament actual. Aquest esborrall, s’ha de considerar com a document base i d’inici de treball conjunt entre la DG i el Cos de BBVV.

2- Depuració des de la DG del personal que no acompleixi els criteris operatius com a Bomber Voluntari. Compromís que en el termini de 15 dies, es presentarà un resum del
compliment dels BBVV en l’assistència a sinistres, pràctiques, etc... i que posteriorment a presentar-ho al Consell de BBVV s’iniciaran els tràmits de revocament del nomenament a qui no compleixi.

3- Incloure a 7 membres dels BBVV (un per RE) dins els grups de treball per la definició de la futura llei de bombers de Catalunya. S’iniciarà el procés de pluja d’idees en 2 setmanes.

4- Estudiar la possibilitat d’incloure un reglament de Bombers Juvenils dins el  reglament dels Bombers Voluntaris.

5- A nivell de Formació, esperem que es recuperi l’Escola de Bombers i Protecció Civil dins de ISPC, i revisarem les necessitats formatives dels BBVV.

6- Establir la figura i determinar les funcions del responsable de BBVV dins l’organigrama de la DGPEIS. Aquesta figura ja està contemplada en el nou decret
d’estructura.

7- Autoritzar l’obertura dels parcs de BBVV per la campanya d’estiu del 11 de juny a l’11 de setembre. Aquesta proposta sí es acceptada pels BBVV s’ha d’acabar de perfilar.

Però el 15 de maig, té lloc l’incendi de Rasquera. Durant 48 hores els responsables del Departament d’Interior i els de la DGPEIS neguen que hi hagués cap conflicte davant els insistents periodistes que preguntaven perquè no hi havia bombers voluntaris a Rasquera. En una època on vivim permanentment comunicats i on la tecnologia i les xarxes socials superen l’instant, tant el Departament d’Interior com la DGPEIS van quedar en evidència i no va tenir més remei que acceptar la realitat: els bombers voluntaris estaven en lluita.

Però el que no van tenir cap més remei, va ser seure amb els representants del bombers voluntaris, el 17 de maig en una reunió feta al parc de Gelida. Allà, el secretari general d’Interior i el Director General de la DGPEIS es van comprometre a aplicar els 7 punts que feia una setmana que ja s’havien pactat.

Ara, la meves grans preguntes: Si una de les raons de les mobilitzacions va ser el tema de l’assegurança, com és que no es va acordar res de res? Com és que només es van ratificar aquests 7 punts, si en teoria ja feia una setmana que el senyor Gassió ja s’havia compromès?

Em sembla que m’he perdut alguna cosa o algú no vol explicar-ho tot...

I sobre els 7 punts, quinze dies després com estant evolucionant?

Sobre l’1,2 i 3, ser que s’està treballant i s’està avançant.

Sobre el 4, sincerament és el que menys m’importa ara mateix i per tant, no sé que pinta en aquestes negociacions aquest punt.

Sobre el punt 5, el 22 de maig es va aprovar per decret la reestructuració de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Però això, al ser una cosa tant complexa i que afecta a dues grans institucions com son els Mossos i Bombers, no va ser fruït d’un pacte amb els bombers voluntaris, i per tant, aquest punt, no cal colar-lo com un reivindicació aconseguida pel nostre col·lectiu.

Penso que és molt important que es recuperi l’Escola de Bombers, però més important és que la nova escola revisi la necessitat formativa dels bombers voluntaris, i el que és encara més important: que s’ofertin més cursos i sobretot més places. Caldria un estudi per veure quin és el nivell de formació dels bombers voluntaris, quins són els bombers que tenen més formació i quins no, quina formació manca, i també fer un estudi sobre la disponibilitat dels bombers voluntaris alhora de fer formació (ja que sempre els cursos s’oferten en cap de setmana i això fa que siguin places reduïdes. Potser oferint cursos entre setmana, hi hauria bombers voluntaris que també els podrien fer).

Sobre el punt 6, en el decret, 243/2007, de 6 de novembre, d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació l’article 79 ja especificava que hi hauria la Unitat de Bombers Voluntaris. Consultant l’organigrama de la DGPEIS, aquesta persona és el senyor Hector Serrat (antigament ho havia estat el senyor Josep Arola).

La intenció del Director General és que en un nou decret de reestructuració de la DGPEIS, és que aquesta unitat de bombers voluntaris, tingui rang de subdirecció, però com diuen a les pel·lícules de guerra: “sense novetats en el front”. A més a més, quan hi haurà nou decret? Chi lo sa!

I sobre el punt 7, s’ha aconseguit que els parcs de bombers voluntaris puguin obrir durant la campanya forestal, amb un retén (pagat de 12 hores), d’un mínim de 3 bombers i un màxim de 5. Ja vaig dir que és important que els parcs de bombers voluntaris estiguessin oberts, ja que això garanteix una disponibilitat immediata per anar a qualsevol servei, no només incendis forestals.

Ja han passat tres setmanes després de l’incendi de Rasquera i els bombers voluntaris hem avançat gaire? Depèn...Per aquells que volien retens (pagats) al parc durant l’estiu, diran que si, per aquells que la seva prioritat era l’assegurança diran que no, i en general, promeses de nou reglament i de nova llei de bombers, però que a efectes pràctics, no sabem quan estaran acabats i si ni tant sols ho podrà aprovar el Govern en aquesta legislatura.

Penso que avancem a pas de tortuga i penso que ens estem creient promeses d’unes persones que tampoc tenen la potestat veritable de fer-les realitat a curt termini. Però per una vegada, faré cas als meus companys i seré optimista.

Per mi, és bàsic l’assegurança i és bàsic un nou reglament, però també és bàsica una nova llei de bombers i un nou replantejament de l’actual model mixt. Però de tot això ja en parlaré un altre dia.


Ps: Avís als representants del Consell dels Bombers Voluntaris: Caldria una mica més d’informació del que aneu acordant amb la DGPEIS. No estaria malament un correu setmanal als parcs (per a tothom, (encara que digui que no hi ha novetats). La desinformació porta als rumors, els rumors porten a les mentides i les mentides porten als conflictes. Per tant, per evitar malentesos i conflictes, més informació si us plau!

5 comentaris:

 1. El divendres passat, a la REMS els nostres representants al consell van convocar una assamblea per tal que la gent que ho volgués (poca, molt poca lamentablement) pogués estar informada de l'estat en que es troben les converses entre la direcció general i els representants dels Bombers Voluntaris al consell.
  Pel que vaig entendre, bàsicament la cosa està com la descrius.
  Es prou evident que amb quinze dies o tres setmanes no n'hi ha prou per arreglar-ho tot, però jo em quedo amb la sensació que els nostres representants al consell estan treballant bé:
  S'ha aclarit el tema de la campanya.
  De la assegurança, s'està cercant la formula que ho faci posible, però tothom sembla que te clar que ha de ser a molt curt plaç. Per a mi, junt amb el reglament, és el que dona sentit a tota aquesta moguda.
  S'està treballant per tenir un reglament el més aviat posible.
  La llei sembla que va per llarg, però de la mateixa manera que amb el reglament, ja s'hi està treballant via grups de treball formats pels mateixos membres del consell i representants de la direcció general, tal com dius.
  La neteja de personal, tant necessaria, ja que d'aquests famosos 2500 bombers voluntaris realment operatius sembla que n'hi ha menys de la meitat, sembla que serà posible en breu. El que no tinc tant clar es si aquestes baixes es podran transformar en noves incorporacions, però com a minim el forat ja estarà fet.
  La formació sembla que serà un d'aquests punts que experimentarà un canvi més significatiu. Esperem que el Sr. Juncosa aterri com a cap de la nova escola i faci les propostes formatives.

  En fi, tot son bones paraules i bones sensacions , he fet servir molt la paraula "sembla", però estic d'acord en que s'ha de cercar la manera que la evolució de les converses arribi a la tropa, sigui via un correu electrònic setmanal, via una pàgina web o via senyals de fum ... però que arribi a tota aquella gent que vulgui estar informada.

  Crec que el que s'ha fet i s'esta fent es correcte, que s'ha de deixar treballar i veure com va tot.

  I res més, només aprofitar per felicitar-te pel bloc!

  ResponElimina
 2. primer de tot, felicitats pel blog...
  segon, estem pel que em d'estar i és urgent, molt urgent el tema de l'assegurança, també el de la formació.
  Tercer, no es pot permetre que el personal visqui del voluntariat com si fos un lloc de treball...és intolerable que es paguin unes compensacions que en molts casos superen els dos mil euros mensuals...El Consell hauria de proposar que els diners que serveixen per pagar les hores es destinin a pagar unes assegurances com han de ser...A mi, si em passa res, vull que la meva dona i el meu fill percebin una compensació digna, MOLT DIGNA...al cap i a la fi, ho faig perquè m'agrada, no per diners...

  ResponElimina
 3. Tens raó Ramon, però val la pena puntualitzar algunes coses:

  NO POT SER que ningú es faci Bomber Voluntari pensant que serà el seu modus vivendi. Per desgracia, algú hi ha que ho pensa i que s'en aprofita. Això no té cap justificació, ni la crisi, ni l'atur. Hi hauria d'haver algú a la direcció general que no ho permetés, però com que sembla que a vegades ja els va bé, així ens va a nosaltres. Esperem que el reglament hi pugui fer alguna cosa al respecte ...

  Si durant 20 o 30 anys hem tingut la assegurança que tenim, ara tampoc vindrà de dos mesos. Deixem treballar i ja veurem. Pensa que en el tema de la assegurança hi ha dos conceptes diferents que cal coneixer:

  1. Si per desgràcia hi ha alguna circumstancia de mort o invalidessa, les cobertures son exactament les mateixes que els funcionaris. Això ja es així desde fa uns quants anys (no ho recordo, però no gaires)

  2. Si per desgràcia hi ha un accident, nosaltres hem d'anar a la seguretat social i fer el camí que faria qualsevol persona del carrer. Es això el que ara es demana de canviar. Bé, de fet fa molts anys que es demana, però ara sembla que per fí s'esta cercant la formula que ho faci posible.

  I sobre la formació, els primers que ens ho hem de creure som nosaltres. Els últims dos o tres anys, deu n'hi do els cursos que s'han anat fent, la majoria ben organitzats i totalment aprofitables, amb molt bona predisposició de tothom menys de nosaltres. Al menys a la REMS, sempre s'han vist les mateixes cares. Aquí també el reglament hauría d'ajudar. Jo soc dels que pensa que hi hauría d'haver un minim de formació obligatori a l'any ...

  ResponElimina
 4. Sobre el tema de l'assegurança, al no ser personal laboral, no podem tenir una mutua d'accidents com la resta de treballadors. Suposo que en això estem d'acord...

  L'assegurança actual, segons he vist al reglament en vigor, diu que "la Generalitat de Catalunya es farà càrreg de les despeses quan el bomber voluntari no disposi d'altre assegurança".
  Vale, com que de Seguretat Social tenim tots des d'el moment del nostre neixement, es pot interpretar en aquest punt del reglament que potser es refereix a una assegurança privada. O no.

  I dic això perque alguns companys s'han fet mal alguna vegada i han hagut d'agafar la baixa a la seva feina. Si que han anat a l'hospital o al metge fent servir la Seguretat Social, però la Generalitat els ha pagat 30€ per dia de baixa. Potser resulta que no estem tant descoberts com pensem ( i parlo des de l'ignoracia, que d'això de l'assegurança jo ni idea).
  Vale que per un treballador, 30€ al dia de baixa potser li pot sapiguer a poc, però menys es res...

  S'hauria de demanar que aquesta assegurança de la que disposem ara mateix, sigui explicada detalladament, per veure si realment estem tant desprotegits com pensem o no. I quins drets ( i deures) tenim, i qué ens cobreix i qué no...

  Una altre opció es que de la compensació económica que "rebem" ( aquestos 7.53€ per hora famosos), una part anés a cobrir una assegurança privada tipus Adeslas, Agrupació Mutua, Sanitas o la que sigui ( la que doni mes cobertures, amb menys problemes i mes barata, que som catalans!!! jejeje)

  Be, es una idea
  Salutacions a tots!

  ResponElimina