dilluns, 12 d’octubre del 2020

No a un llei que centralitza, homogeneïtza i unifica!

 

El 13 d’octubre es votarà al Congreso la Proposición de Ley de coordinación de los servicios deprevención, extinción de incendios y salvamento en el marco del SistemaNacional de Protección Civil.

La idea és establir una llei única per a tots els cossos de bombers d’Espanya. Però aquesta proposta de llei l’han redactat uns bombers espanyols, els de la Coordinadora Unitaria de Bomberos Profesionales (CUBP) per a solucionar les mancances i endreçar els cossos de bombers espanyols, però que desconeixen completament la realitat de Catalunya. A Catalunya tenim la nostra pròpia Llei 5/1994 del 4 de maig, i els serveis de bombers estan completament regulats i legislats, tot i que també és cert, que ens caldria una millora i una actualització al segle XXI. Però això és el nostre problema, no el seu.

Sobta que aquesta llei se l’hagi fet seva Unidas Podemos, un partit que no para d’omplir-se la boca de progressisme, federalisme i descentralització, quan la llei és tot el contrari (més endavant explico els motius). Però el que més sobta és que els promotors de la llei, la Coordinadora Unitaria de Bomberos Profesionales (CUBP) no hagin tingut escrúpols per reunir-se i demanar el suport de VOX. Em sap greu però hi ha línies vermelles que no es poden creuar. Al feixisme, ni aigua! Vox ha anunciat que hi votarà a favor. Igual que Podemos.

Però abans d’entrar a valorar aquesta llei, primer, com a bombers ens cal respondre a una pregunta. Què volem? Seguir encallats en el provincianisme espanyol on de Madrid mai venen solucions per a Catalunya? O tenir un Estat Català per disposar de totes les eines jurídiques, legislatives i pressupostàries necessàries per oferir el millor servei?

Evidentment que jo em quedo amb la segona opció. A aquestes alçades Madrid no ens salvarà de res, ni aportarà solucions, sinó tot el contrari, ja que aquesta llei, homogenitza, unifica i coordina els bombers des de Madrid.

Amb aquesta llei es vol crear un Cos únic de bombers per tot l’estat i una “Dirección General de Bomberos” estatal. I això a la pràctica què vol dir? Intrusisme, invasió i pèrdua de competències! Així, per exemple:

-          Des de Madrid es decidirà l’ubicació i l’emplaçament de parcs i el nombre de bombers per parcs, com si a Catalunya no ho sapiguéssim fer.

-          Des de Madrid es regularà  els sistemes d'homogeneïtzació i homologació de la uniformitat i de la imatge corporativa. La rojigualda a la màniga, m’hi jugo un pèsol!

-          Des de Madrid es decidirà la formació dels bombers. La formació dels bombers catalans fa anys que es fa des de l’ISPC. Quedarà anul·lada la seva iniciativa?

-          La llei imposa que tots els bombers seran funcionaris. Cal tenir en compte que la meitat dels bombers de Catalunya són voluntaris, llavors com quedaran regulats o aniran directament al carrer i Catalunya perdrà el 50% del seu personal?

-          Es pretén que els serveis de bombers d'aeroports i ports siguin estatals, i per tant, la Generalitat en perdrà les competències.  

-          En la llei els bombers d’empresa no estan regulats. Què passarà amb els convenis que té l’Ajuntament de Barcelona amb el Port? Què passarà amb els bombers d’empresa de les petroquímiques de Tarragona?

-          Diu que la llei que s’establiran protocols d'actuació en àrees limítrofes entre Comunitats Autònomes. Cal dir que els Bombers de la Generalitat tenen des de fa anys i panys protocols d’actuació amb l’Aragó, el País Valencià, la Catalunya Nord. I també amb l’Ajuntament de Barcelona i amb Pompièrs-Emergéncies dera Val d’Aran. Llavors? 

Imaginem que s’aprova la Llei. Imaginem que envaeix competències. Imaginem que la Generalitat fa un recurs d’inconstitucionalitat. Què creieu què dictaminarà el Tribunal Constitucional? Spoiler: el mateix quan la Generalitat va presentar un recurs contra la Llei espanyola de Protecció Civil, on va argumentar que les facultats de coordinació que ostenta l’Estat en matèria de protecció civil s’han de limitar a les emergències que afectin més d’un territori. Què va decidir el Tribunal Constitucional? Desestimat el recurs en considerar que la competència autonòmica en matèria de protecció civil està vinculada a la vigilància de la seguretat pública, que la Constitució atribueix en exclusiva a l’Estat.

En definitiva, estic totalment en contra d’una llei que mitjançant l’homogenització, l’unificació i la coordinació envairà les competències pròpies de Catalunya i es carregarà el model d’emergències català. Un nou 155 però ara, pels bombers catalans.

Passem la pantalla autonòmica i comencem a desenvolupar les estructures d’estat per la futura República, entre elles, els bombers i serveis d’emergències.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada