dijous, 6 d’octubre del 2016

Què hem de fer amb les ADF?

El capítol número 3 del programa “Emergències” emès per TV3 el diumenge 2 d’octubre va destapar la caixa dels trons entre les Agrupacions de Defensa Forestal i entre els apagafocs en general. Es van veure imatges de membres d'ADF que semblaven més una colla d’amics inexperts davant el foc, que no pas un grup d'extinció. A més a més, no anaven el suficientment equipats per fer front a la lluita contra les flames. Fins i tot, un d’ells, anava vestit amb bambes, pantalons curts, màniga curta, sense guants i amb un barret de palla! Un barret de palla!

Mitjançant les xarxes socials, alguns ADF van criticar el mateix director del programa per emetre aquelles imatges, ja que allò “feia mal” a les ADF. Però siguem sincers, la culpa no és del director, ni molt menys! Ara no mateu al missatger! Ell tant sols va mostrar una realitat existent a casa nostra: gent poc preparada (o almenys ho semblava) i poc equipada per anar a apagar un incendi forestal.

A les poques hores de l'emissió del programa, la Junta Directiva Executiva de les ADF a Catalunya va emetre un comunicat on exposava, entre d'altres coses, què allò que es va veure en el programa “no era la manera generalitzada d’actuar” ja que la majoria d’ADF estan ben equipades i ben coordinades.

El debat està servit. És aquesta la imatge real de les ADF? Quina ha de ser la tasca de les ADF en un incendi?

Les ADF van néixer fa uns anys quan els propietaris rurals i pagesos es van unir per fer front als incendis forestals dins les seves propietats i el seu terme municipal. Però ho feien a la seva manera. Anaven amb quatre cubes amunt i avall. Amb els anys, les ADF s’han “professionalitzat” si em permeteu l'expressió. Ja no estan formades només per propietaris rurals i pagesos, sinó també per veïns de zones rurals i joves amb inquietuds per ajudar al seu poble i que fins i tot es mobilitzen per anar a centenars de quilòmetres del seu poble. Ara no tant sols porten cubes, sinó moderns camions d'extinció i van equipats, coordinats i uniformats de la millor manera per estar davant de les flames. I molts tenen una gran formació. 

En les ADF existeix molta gent molt vàlida per col·laborar en l’extinció d’incendis, sobretot pels seus coneixements del foc i del territori, uns perquè treballen la terra a diari, són pagesos i besnéts, néts i fills de pagesos, i d'altres, perquè tenen formació acadèmica i professional. Les ADF també són també com una mena de planter de bombers, ja que hi ha joves que han fet el seu “bateig de foc” com a ADF, i posteriorment han fet el salt per ser auxiliars forestals, bombers voluntaris o bombers professionals.

Però en les ADF, també hi ha molt flipat i molt John Wayne del foc. No ens enganyem, i si en parlem, parlem de les coses bones i de les dolentes. Ah! I ja no parlem d’aquelles tasques que fan les ADF que no tenen res a veure amb la prevenció i extinció d’incendis forestals, com apagar cotxes, contenidors, prevenció en correfocs urbans, etc.

I això passa perquè no existeix cap filtre per ser ADF. Per ser ADF, i tenir el carnet groc (aquell que et dona el permís necessari per actuar al front del foc), només cal  tenir 18 anys i un certificat mèdic on s'especifiqui que no tens cap limitació o impediment per a actuar en foc forestal. És a dir, amb 18 anys i un certificat, et plantes davant d’un foc forestal, fent la mateixa feina que els bombers! Massa coherent no és, sobretot si parlem en termes de seguretat, oi?

Les meves paraules potser no agradaran, però aquesta és la realitat.

Des del meu punt de vista, caldria uns mínims que ara no es compleixen. Un ADF amb carnet groc hauria de tenir una sèrie de requisits i sobretot passar unes proves teòriques i pràctiques per ser-ne membre i lògicament, després, rebre una formació obligatòria per poder actuar en un incendi forestal. I les tasques de les ADF haurien d’estar ben definides i aquell que no les complís, rebre una sanció. Si els bombers que estan a primera línea de foc han de passar uns requisits i una formació, doncs un ADF també, tant per la seva pròpia seguretat, com per la resta de grups d'emergències que també estan actuant. 

Tot i que si fos per mi, encara seria molt més agosarat. Les ADF les deixaria exclusivament dins el camp de la prevenció d'incendis (amb voluntaris o si cal amb gent retribuïda), ja que si està formada per propietaris rurals i pagesos, són ells els que han de vetllar per la seva propietat privada (el bosc) amb l'ajuda pública que els hi calgui. Aquí també encetaríem un debat que ara no toca, però de qui ha de ser la gestió del bosc? Del seu propietari, o de la societat en general què és qui en fa ús...

Però tornant a les ADF, i pel que fa a l'extinció, els més ben preparats i amb experiència (aquells pagesos que abans parlava que coneixen el territori i el foc) assessorarien els bombers, tant preventivament com durant l'extinció. I la resta d’ADF que volguessin participar en l'extinció, els faria entrar com a bombers voluntaris (si compleixen requisits i passen les proves, of course!), i de pas, es solucionaria les mancances de bombers voluntaris i tindríem molta més gent preparada, formada, equipada i llesta per fer front als incendis forestals.

Com deia abans, el debat està servit i aquest és la meva humil opinió. Segurament hi hauran d'altres, que poden ser millors que la meva, però el que està clar, que així les coses no poden continuar. 


2 comentaris:

  1. Gràcies per donar una opinió valenta, que per altra banda no puc compartir. Les juntes de les ADF hem d'aprovar la inclusió dels nostres voluntaris i som molt curosos en la selecció i formació dels companys.

    Els ADF no som bombers niho pretenem ser. Aportem proximitat, coneixement del medi i molta immediatesa en les actuacions. Cada any centenars de conats d'incendi queden en conats, precisament per l'actuació temprana de les ADF

    Josep Sagarra. ADF La Conreria

    ResponElimina
  2. Bon dia,
    Estic completament d'acord amb les reflexions que presentes.

    En la meva opinió personal, les ADF es van crear durant un context històric, quan els bombers estaven com estaven i els recursos que tenien eren els que eren. No es pot comparar els bombers d'avui amb els bombers dels anys 80/90.
    Per tan tot evoluciona.
    Cap on han d'anar les ADFs?
    Des de la meva humil opinió, crec que les ADFs haurien d'anar cap un model més semblant a una cooperativa de gestió forestal, on centralitzin la demanda de serveis i obtinguin un rendiment econòmic per reinvertir en la demanda de serveis.
    Convertint-se amb empresa i gestionant un territori que avui és inmviable.
    Pel que fa al voluntariat, la llei és molt clara. En la Llei Gral de Protecció Civil de Catalunya, en l'Art.54.
    Les ADFs s'amparen en que el Pla infocat els permet anar a foc, cert. Però recordo que un protocol generat per posar ordre al caos, no pot estar per sobre d'una llei.

    En fi, no acabaríem mai.
    Des d'aquí el meu suport i simpatia, i t'animo a seguir amb el debat.

    Una abraçada,

    Jaume

    ResponElimina