divendres, 15 de novembre del 2013

Foc de Vilopriu, sindicats i bombers voluntaris

Arran de l'incendi forestal de Vilopriu, els sindicats dels bombers funcionaris han fet públic un comunicat denunciant que molts parcs de bombers han hagut de tancar per manca de personal perquè s'ha destinat a aquest foc. El comunicat:

Els bombers de la Generalitat, mitjançant els seus representants sindicals  d' UGT, CCOO,  CATAC i el comitè de mobilitzacions volem denunciar que:

La política de retallades que el Govern de la Generalitat  i el seu soci estan aplicant a les emergències a tot Catalunya ha avocat al Cos de bombers de la Generalitat a una situació de fallida i de col·lapse estructural. Aquest fet minva la resposta operativa i posa en risc als ciutadans de Catalunya de manera molt greu.

La situació viscuda ahir a l’Empordà es pot repetir les properes hores encara amb més risc en el cas de simultaneïtat d’emergències.

Entre els dies 12 i 13 de Novembre a Catalunya hi havien prop de 9 parcs de bombers professionals tancats per manca de personal al desplaçar-se al foc de Vilopriu. Parcs metropolitans de l ‘entorn de Barcelona van haver de tancar i d’altres van ser coberts pel personal de guàrdia de l’Ajuntament de Barcelona, deixant la ciutat comptal amb 6 bombers sota mínims.
A Girona, els parcs de Torrella de Montgrí, La Vall d’Aro, Palafrugell, Calonge, La Jonquera, Sant Feliu de Buixalleu, Santa Coloma de Farners, Amer i Llança han hagut de tancar durant aquests dies.
L’activació del grau d’emergència per l’activació dels bombers (M2) ha tornat a ser a deshora, tard (03’00 h) i  de forma descoordinada entre dues Direccions Generals  enfrontades i aïllades   (Protecció Civil i  Emergències DGEPIS), fet que succeeix per enèsima vegada.
Aquests fets expliquen la por a un nou sinistre, manifestada pel Conseller  Espadaler davant les càmeres de Televisió de Catalunya. El Departament d’Interior és conscient que en cas de produir-se la simultaneïtat de sinistres, el cos de Bombers només podria donar resposta a un d’ells, deixant a la resta de la població totalment desprotegida.
Els bombers de la Generalitat davant d'una situació d’emergència com la que acabem de viure a l'Empordà posposem les nostres mesures de pressió i participem de forma massiva a qualsevol crida extraordinària. Volem donar una resposta a la alçada del compromís adquirit amb la població en general i més especialment amb els mes febles i necessitats.
Malgrat el maltracte rebut de manera reiterada per part de la conselleria d'Interior i més especialment de la nostra Direcció General, els bombers volem  demostrar el nostre compromís com a servidors  i dur a terme els nostres compromisos adquirits amb la societat, malgrat que el Govern i els seus socis no vulguin o no els sàpiguen assumir.
Un Govern que vol liderar un país sobirà i que presumeix de crear noves estructures, no es pot permetre deixar una estructura vital per a la seguretat civil sense recursos i encara menys no tenir cap model definit. No pot posar a tota la població en risc per culpa d’un foc que ha calcinat  500 hectàrees.
Confiar únicament amb la col·laboració ciutadana, el voluntariat i els esforços desesperats de les víctimes indefenses perquè solucionin les emergències, és tornar a l’Edat Mitjana i  no pas avançar cap a Ítaca. A tots ells, els volem expressar el nostre agraïment, reconeixement i solidaritat, de manera més especial per a totes les víctimes i persones afectades.  

14 novembre 2013

Personalment trobo que als sindicats que no els hi falta raó, però novament es fa una crítica sense plantejar una alternativa, i novament es fa una crítica obviant un fet : els bombers voluntaris. 

Arran de l’activació del grau d’emergència per l’activació dels bombers (M2), això també ha implicat a la meitat dels bombers de Catalunya: els bombers voluntaris. Molts parcs de bombers voluntaris, que normalment estan tancats diàriament, se'ns ha activat i molts parcs han obert, cobrint el seu territori o anant al foc de Viloprou, durant les hores que se'ns ha demanat. Per tant, dir que Catalunya està desprotegida...és una afirmació que tot depèn de la interpretació que en vulgui fer cadascú...

Que els parcs de bombers voluntaris obrin a causa d'una activació d'emergència és un fet que s'ha fet sempre, malgrat que ara perquè els bombers funcionaris estan de mobilitzacions, alguns ho veuen com una deslleialtat i ho critiquen. Però ningú planteja alternatives ni solucions. 

Que els bombers voluntaris siguin o no activats per una emergència, pot agradar o no, pot semblar bé o no, cadascú té unes idees tant respectables com les altres. Però novament transmeto unes preguntes: quin paper hem de jugar els bombers voluntaris en l'organització del Cos de Bombers? Quina alternativa presenten els sindicats i el comitè de mobilitzacions cap al nostre col·lectiu? Què en pensen els bombers voluntaris de tot plegat?? Perquè aquí, nosaltres -els bombers voluntaris- també hem de dir la nostra, per activa o per passiva, i molts bombers voluntaris juguen a fets consumats. 

I la pregunta més important, cabdal i essencial: quan seurem tots junts (funcionaris i voluntaris) a parlar per definir alternatives i model de bombers? O la meitat dels bombers catalans continuaran ignorant i menyspreant l'altra meitat??? (i això ho dic per tothom!). 

Tot parafrasejant a l'escriptor valencià Joan Fuster i adaptant-ho als bombers: O ens recobrem en la nostra unitat o serem destruïts com a servei de bombers

12 comentaris:

  1. Si senyor, tens tota la rao.

    ResponElimina
  2. De Voluntaris.encara nhi han masses.I el menyspreu mes gran.que tenim es el de la Administracio.Volem que sens tracti com professionals.I no Som capacos de demanar el carnet de camio.per entrar.gent que no fa practiques ni formacio.amb els Epis nous I plens de pols.crec que aquesta perversio.I precarietat hauria dacabar.Els serveis demergencies no haurien de recaude sobre la bona voluntat dalgu.

    ResponElimina
  3. Si no tenim un model de Cos de Bombers anem malament aixo desenvocara en precarietat i privatizacio del Cos ,lo pitjor de tot es que el poble no sap es que la meitat dels seus Bombers son voluntaris.

    ResponElimina
  4. Quin munt de funcionaris/opositors que hi ha per aqui....es nota...(tipics comentaris contra els bombers voluntaris), recordeu que tant a BF i BV hi a de tot....
    No us fara gaire gracia el dia que us possin al braç un parxe on hi digui "ITURRI".
    Apa!
    Salut x a tots!

    ResponElimina
  5. Bona tarda, el primer que tinc que dir que quan es posa l opinio d algun debat es de cobart posar anonim, i dirvos que al nostre pais tenim bombers de tota mena ara lunic que a tots plegats ens falta educacio i saber que donem un servei al poble.Deixeuvos de tantes cullonades i penseu senyors funcionaris que a sanitat tambe han baixat sous i no ens fotem pedres al sostre.Siguem mes inteligents entre tots.Per cert, si aquest foc del emporda els parcs es van tancar no es el problema del bomber de peu sino dels comandaments i politics, actueu com voleu que se us digui bombers professionals i els bbv deixeu que cadascu fagi el que tingui q fer pero mai sense perdre el respecte, no es tan complicat.Per cert, jo ja caig passar l oposicio q em va demanar la gene i tinc carnet de camio entre d altres.Apa salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per cert em dic Francesc Gallardo.

      Elimina
    2. Que posi el que vulgui.pero que el cos de bombers sigui tot profesional de una vegada.no cal que sigui funcionari.un cos amb cara I ulls.

      Elimina
    3. A sanitat no hi han voluntaris...

      Elimina
  6. A Sanitat SI hi han voluntaris, des de la gent de la Creu Roja, fins els metges sense fronteres, passant pels psicòlegs d'emergències...

    ResponElimina
  7. No comparis fent trampa...son ong.tb hi ha bombers sense fronteres.
    Potser si que n'hi ha a hospitals i caps x no son el 50% ni de bon tros

    ResponElimina
    Respostes
    1. Alguns us haurieu de fer mirar aquesta obssessió patològica, patètica i infantil contra els bombers voluntaris.

      Elimina
    2. El mateix et dic company. Més autocrítica. I pensa que la majoria no estem en contra de vosaltres sinó de certes maneres de funcionar.
      Necessitem ajuda vostra i no sembla que hi esteu disposats. Almenys és la sensació que tenim molts de nosaltres. Res d'obsessió, jo en diria decepció.

      Elimina