dilluns, 27 de maig de 2013

Les retallades han arribat als bombers voluntaris.

Les retallades ja han arribat als bombers voluntaris. Bé, retallades en termes econòmics, perquè pel fa a formació, material, assegurança, equipaments, fa anys i panys que estem en precari i cada any, anem de mal en pitjor.
 
Ara, amb l'excusa de que cal estalviar, de cal reajustar pressupostos i mil mandàngues més, s'ha publicat en el Diari Oficial de Catalunya, una ordre on es fixa les quanties de les compensacions econòmiques pels bombers voluntaris.
 
Cal dir que cada dos anys s'han de revisar aquestes compensacions. En la revisió de l'any 2011 no es van augmentar ni baixar cap xifra, en relació amb la del 2008, i en la del 2008 es van establir per primera vegada, ja que les compensacions econòmiques no es revisaven des de l'any 1992 i les indemnitzacions des del 1996!!!  
 
Veiem tal com queda ara, i tal com estàvem abans (en parèntesis).
 
· Compensació econòmica per incapacitat temporal produïda per accidents en acte de servei, durant els primers 30 dies naturals d'incapacitat temporal.: 31'91 € (36,47€)
 
· Compensació econòmica per incapacitat temporal produïda per accidents en acte de servei, partir del dia 31 d'incapacitat temporal: 52'50 € (60€)
 
· Compensació econòmica per assistència a sinistres i serveis de reraguarda: 6,59 € per hora (7'53€)
 
· Compensació per assistència a pràctiques obligatòries: 16 € per mes (18'28€)
 
· Compensació econòmica per assistència als cursos de formació: 7,90 € per dia. (9'03€)
· Compensació econòmica per la realització de tasques complementàries de manteniment d'instal·lacions, materials i vehicles es fixa en 79,16 euros per mes (90'47€).
 
Així doncs, tota una retallada com una casa de pagès. I sincerament, puc arribar a acceptar que ens baixen alguna compensació econòmica, però que ens baixin les indemnitzacions per baixa...és ja el súmmum del desvergonyiment!! Ens estem jugant la vida i ajudant a la ciutadania a canvi d'una misèria. Ì això ni ètica ni moralment s'aguanta per enlloc. Ja n'hi ha prou de voler aprofitar-se de la nostra vocació!
 
I abans que algú em sorti amb el discurset que els bombers voluntaris som altruïstes i voluntaris i bla, bla, bla...li diré que primer es repassi tots els reglaments dels bombers al llarg de 150 anys i a veure si troba en algún lloc algún bomber que hagi treballat absolutament de franc i sense cobrar res de res.
 
Com que sempre la gent barreja i confòn termes, cal aclarir algunes coses: "altruista" vol dir per ajudar als altres (el contrari seria egoista); "voluntari" vol dir que fas una cosa perquè vols (el contrari seria obligat) i gratuït vol dir sense cobrar res (i el contrari seria renumerat). Els bombers voluntaris som altruistes, som voluntaris, però el que NO som és gratuïts.  Les compensacions econòmiques estan establertes en l'article 17 del Reglament dels Bombers Voluntaris, per tant, ni res il·legal, ni res al·legal!
 
En definitiva, més retallats i més en precari que mai. Gràcies!!
 
 
 
 
 

13 comentaris:

 1. Es ridicul i penos els tindria de caure la cara de vergonya ,a part de baixar les compensacions el de no fer un model amb cara i ulls de reglament estem ja al 2013

  ResponElimina
 2. Benvolgut Marc. També soc bomber voluntari. Em dic Josep Maria Puigibet i estic al parc de St. Jaume dels Domenys ( Baix Penedès). Francament, son una colla de cara dures i poca vergonyes uns tots plegats començant per CiU passant per a ERC, que es la seva comparsa, que molt de parlar d independència però mentre estan desballestant Catalunya.
  Ho dic amb tot el coneixement de causa molt de sortir per tv però sota ma ens vendran per un plat de llenties. Perdó ja ens han venut!!. Quina independència ens preparen els poca vergonyes? ?.l independència dels esclaus???. Haurem de fef-los fora...a Tots plegats. Vull l independència però també vull una Catalunya justa
  Abaixar les compensacions de si ens fem mal fent de bomber servint al País es ja d un cinisme sense escrúpols. Jo em planto a fef el minim del minim!!

  ResponElimina
 3. Sóc bomber voluntari igual que tu, però també sóc voluntari d'altres associacions o no estem remunerats, la veritat és que com a tots em van molt bé els diners que cobrem a final d'any però això no vol dir que cregui que els hem de rebre, ets germà meu i segurament des de molt abans que jo, precisament per això fa molt de temps que voltes per aquesta casa i ets conscient de les màfies que alguns parcs i/o individus tenen muntades entorn el fet de cobrar les hores de servei, estic segur que algú que ho viu tant com tu, igual que jo, seguiríem sent bombers voluntaris encara que no ens remuneressin les hores de servei, en canvi estic totalment d'acord amb tu que és una vergonya que ens baixin l'assegurança que ja era prou una vergonya de per sí abans d'abaixar-la. En tot cas hi ha tota una sèrie de injustícies que la casa té cada dia amb nosaltres per les que no em sento emparat ni per l'ASBOVOCA ni pel Consell de Bombers Voluntaris com per exemple que desprès de que l'any passat ens prenguessin deshonestament els punts per a ser auxiliars forestals i aquest fos un dels motius de les protestes de l'any passat (evidentment molt per darrera del tema dels calerons) i que en prometre la direcció general que ens els tornarien aquest any em trobi amb 0'15 dels 2 punts que teníem antigament, això si que és una retallada!! I el més indignant és que les nostres quasi 400 hores que són 9 mesos de formació bàsica de bombers més, en el meu cas, 4 anys d'experiència com a bomber voluntari valguin el mateix que un mes i mig de feina de qualsevol auxiliar forestal o valguin una misèria enfront el fet de que un auxiliar forestal l'any passat retornés tot el material o fos puntual i assistís a treballar, punts premiats amb 1 punt en cada cas, 2 en total. Tot això, permet-me desconfiar, perquè la direcció general tingui assegurat que tindrà més bombers voluntaris als parcs en que no destina auxiliars forestals per les queixes d'un sindicat que no acabo de tenir en compte que siguin adequades a la llei (com t'he dit formo part d'altres associacions de voluntaris on tenim contractats laborals subordinats i els màxims representants, presidents, directors, caps d'àmbit... Són voluntaris). Bombers voluntaris que podran fer guàrdies ja que no hauran entrat a un lloc de treball per el que estan més preparats que ningú. Per això realment em sento agreujat, no perquè em paguin a 1€ menys l'hora que treballaria igualment sense cobrar-la. Qui em defensa com a bomber voluntari enfront d'aquesta injustícia? Perquè l'ASBOVOCA i el Consell esta clar que no.

  En tot cas vull que sàpigues que aquesta no és una queixa contra la teva feina a l'ASVOBOCA si no contra les prioritats generals que aquesta, entre altres associacions, tenen alhora de decidir quins són les reclamacions a fer a la direcció general. I que evidentment enfront de tot el greuge que estem patint per part de la casa tota reclamació és poca, simplement trobo greuges molt més importants que el fet de retallar-nos la remuneració.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Josep!
   Estic totalment d'acord amb el que argumentes. Porto mes de 25 anys de "VOLUNTARI" i ... fins els darrers 8-10 anys el "problema" dels calers no s'ha fet tant "gros".
   Cert que a tots ens agrada i ens va bé (dir el contrari seria cinic!).
   Ara bé, estic d'acord amb el teu comentari que no és de rebut que ens rebaixin "l'assegurança".
   Dius que "la casa" ho vol així, els politics, ... Permet-me que discrepi: som els propis Voluntaris, "representats" a l'ASBOVOCA i al Consell que ho hem demant!!!
   Si, si!! és així!! t'ho dic per que ho se de primera ma: els nostres "representants", no van voler lluitar per l'assegurança, per que volien el "sou"!!!
   És una llàstima, però estem representats per gent que te massa "interes econòmic". Com bé dius, la gran majoria dels "Bombers VOLUNTARIS" continuarem sent-ho encara que no ens paguin un ral!! Però també et dire que en aquesta hipotetica situació ... molts "plegarien"!!
   Tenim una gran oportunitat de "redreçar" aquesta situació en l'assemblea que s'ha plantejat pel proper dia 8 de juny. malgrat que no hi tinc massa esperança, doncs l'ASBOVOCA i el Consell hi tindran molta participació, mentre que els "Voluntaris per vocació" ... segurament estarem treballant, amb les nostres families, etc., per que tenim altres prioritats!
   Salutacions molt cordials!

   Elimina
 4. Bones,

  Em dic Jordi i sóc Bomber Voluntari des de fa 9 anys.

  Només volia comentar-li al Josep Vilanova que, sota el meu parer, no és comparable ni a nivell operatiu ni d'infraestructura l'associació aquesta a la qual fa referència amb el Cos de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

  Crec que avui en dia la paraula "voluntari" té unes connotacions que no ens són gens favorables, perquè nosaltres ho considerem una professió. Aquesta denominació seria una de les coses a millorar en el reglament. L'única diferència que tenim nosaltres amb els bombers professionals (i recordo que tots formem part del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya) és la contractació amb l'administració i l'horari laboral, però desenvolupem la mateixa feina.

  Crec que considerar que és la nostra professió fa que donem cada cop més un millor servei, tot i tenir precarietat en algun tipus de material.

  Salut,

  Jordi

  ResponElimina
  Respostes
  1. No és comparable a Catalunya, on sembla que ens esforcem perquè moltes coses no funcionin, si que ho és en altres llocs on s'esforcen perquè funcioni. En tot cas no comparava Creu Roja amb bombers, simplement deia que no trobo cap il·legalitat en el fet de que un voluntari sigui superior jeràrquic d'un laboral i he posat aquesta organització com a exemple ja que la conec d'aprop.

   D'entrada considero erroni anomenar professional al bomber que té una vinculació laboral ja que tots nosaltres intentem dur a terme la nostra tasca amb la màxima professionalitat possible i tenim les eines i la formació suficients per fer-ho. Això a la meva manera d'entendre ens converteix en professionals.

   D'altra banda en altres països funcionen amb sistemes com els btp (bombers a temps parcial) que si que tenen un sou estipulat i són treballadors del cos de bombers a un percentatge baix de la seva jornada, la resta de la jornada tenen altres feines. No entraré en polèmiques de si aquest sistema és millor o pitjor que el nostre, suposo que tindrà avantatges i inconvenients al que em refereixo és a que mentre siguem voluntaris i no btp estém aqui unicament per vocació i no per ànim de lucre per tant considero el tema de la remuneració un tema secundari enfront d'altres molt més importants. De fet al seu dia hi havia molts parcs on es deixava tota la remuneració al parc (o associació de bombers voluntaris) i funcionaven igual, no obstant cada dia en queden menys.

   Elimina
 5. Gràcies a tothom pels comentaris. Enriquiu molt els coneixements i aquest blog!
  Marc

  ResponElimina
 6. Hola a tots/es .
  Torno a ser en Josep Mª Puigibet.
  Una puntualització ràpida, és cert en aquest País fem els impossibles perqué les coses no funcionin.
  Bé no nosaltres el nostre " stablimant politic o l´oligarquia politico-financera".
  Som Bombers Voluntaris amb molt d´orgull, fa 25 anys que ho soc i em sento ple com els primers temps en que amb més voluntat que mitjançs vam donar servei a Catalunya i la SEVA GENT.

  Tots teniu( tenim ) raó.
  No ens podem carregar la feïna de l´ASBOVOCA o el Consell, ens hauriem de preguntar, i Jo que aporto??.

  Criticar sempre és fàcil, el dificil és construïr i sobre tot no ens podem " barallar ;)" entre nosaltres, l´enemic és fora.

  Mentre a Europa no tenen cap complexe en trobar un encaix aquí es converteix amb un impossible.

  Companys ja soc " granat amb anys" hi he vist companys fantàstics que ho han donat tot pel Catalunya, i a l´hora de la veritat una oposició en que no s´els ha reconegut cap merit els ha deixat fora per sempre més.

  També he vist a " vividors "...campanya em faig voluntari, soc jove i el papa em paga els estudis , opos i cap a dins a fer el gandul i a treballar i fer diners en una altre empresa i el dia del parc a descansarzzzzzzzzzzzz!!.

  Us puc explicar de tot, en funcionaris i voluntaris, he vist comportament dignes de Reis tant en voluntaris com funcionaris, també he vist l´avaricia la mesquinesa humana de tots colors, però hi han temas que clamen al cel.

  Avui un voluntari és pot jugar la vida i treballar tota la nit, però demà l´administració el pot deixar fora d´un contracte
  d´estiu miserable....és just??.

  NO NO ÉS JUST, ÉS UN ACTE DE BOJOS DE SOCIETAT MALALTA ( POTSER DE POLÍTICS, I SINDICATS MALATS ).

  QUE MILLOR QUE PREMIAR A QUI S´ESFORÇA DIA A DIA??.
  Personalment se m´enfot que em paguin les hores de servei, crec que seria millor que anessin als parc per la compra de material, això si TOTHOM A COMPLIR I EL QUE NO COMPLEIXI FORA!!.

  Tampoc vull ser hipòcrita i com tot-hom sempre va bé rebre la " compensació " quant arriba, pero posats a dir SOC VOLUNTARI.

  ARA BÉ SI ENS FEM MAL, MORIM, O QUEDEM INVÀLITS LES NOSTRES DONES I FAMILIES, HAN DE TENIR EL MATEIX TRACTE QUE UN FUNCIONARI, NI MÉS NI MENYS.

  Per mi seria més interessant que els voluntaris optessin
  " preferencialment " a plaçes de bomber funcionari descaradament, sempre que portessin un servei intachable i una sèrie
  d´experiència i servei a la comunitat.

  Que millor en una empresa que coneixer el personal primer i veure si " val o no val", aquesta feïna de bomber no és pot mesurar en unes simples proves, no és millor el que més ràpit va, o més estudia, el millor és el que podem aportar del fons de la nostra persona, del més profund del nostre esser a la societat i la voluntat de ferro, és així com és forgen vocacions, no mercenaris.
  Torno a repetir que he vist de tot ( del bó i del miserable).

  En cas de pendre mal el mateix suport que un altre bomber
  ( emocional, econòmic etc, etc) i reconeixament públic de les institucions, de la societat i veinatge.

  En fi això seria fantàstic, llàstima que estem a Spanistan i a Spanistan les coses son així....
  Salut i Independència a tot-hom!!

  ResponElimina
 7. Companys voluntaris, els professionals estem en lluita i hem decidit no fer hores extres, si us plau no cobriu parcs de professionals. Escrit sembla una imposició, però és en to amigable.
  Gràcies

  ResponElimina
  Respostes
  1. Per part meva no cobrire cap parc de funcionaris. No soc cap esquirol us dono suport com així mateix demano suport i respecte pels voluntaris ja que portem el mateis ADN

   Elimina
  2. Completament d´acord Josep Maria, i gràcies.

   Salut i lluita

   Elimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

   Elimina
 8. Disculpa que hagi eliminat el comentari, hi ha coses que s'escriuen en calent.

  ResponElimina