divendres, 20 de març del 2015

El model de bombers comença a canviar?

Alguna cosa es mou a Can Bombers sobre el model que tenim. Dijous 26 de març, la DGPEIS, celebra una jornada sobre els models de serveis de Bombers a Europa. Durant tot un dia, diversos comandaments de bombers d’Anglaterra, Irlanda, Dinamarca, Suècia, Noruega, Finlàndia, Txèquia, Eslovènia, Bèlgica, França i Alemanya, explicaran com funcionen i com s’organitzen i a més a més, també s’explicarà la diversitat de models existents a l’Estat espanyol, i també el model de Catalunya.

Des de fa temps que diversos agents demanen o una millor redefinició del model o fins i tot un canvi. Hi ha qui creu que el model mixt, de bombers professionals i bombers voluntaris, està més que esgotat i cal establir un nou model. Hi ha també que va més enllà i fins i tot proposa un model 100% professional.

El que em sembla és que l’actual model de Bombers de la Generalitat té els dies comptats, ja que si no, no es farien aquestes jornades, que per cert, seran l'ocasió excel·lent per conèixer altres models, i agafar idees (bé, de fet, per això es fan, no?). A més, també penso que el model té els dies comptats,  si parem atenció a les darreres declaracions dels seus màxims dirigents polítics. Tant el conseller Ramon Espadaler, com el Director General, Ramon Parés, darrerament insisteixen que les condicions entre bombers professionals i voluntaris "mai" seran "idèntiques", perquè la relació no és pròpiament laboral.

Digueu-me mal pensat, però jo en aquestes paraules interpreto que els  bombers voluntaris han de passar a ser personal laboral perquè hi ha coses que no es poden solucionar si no ho són.

Sigui el que sigui, el que és important és que alguna cosa s’està movent. Està clar que l’actual model ha arribat al col·lapse i cal una nova redefinició. Tot i així, també adverteixo d'una cosa, sigui quin sigui el nou model que es proposi i que si algun dia es tira endavant, mai serà del tot operatiu, funcional ni meravellós,  si no és el model de Cos de Bombers Nacional, i no pas autonòmic, i amb una estructura d'Estat al darrera. Ja m'enteneu, oi?

ps: dijous aniré a la jornada, of course!!
ps(2): Després de dijous i tant aviat com pugui, penjaré al blog, les intervencions i conclusions.