divendres, 28 de juny del 2013

Estudi d'accidentalitat: continua el menyspreu

Avui s'ha publicat a la intranet del Departament d'Interior, l'estudi d'accidentalitat de l'any 2012, pel servei de Coordinació de de Salut Laboral i Prevenció de Riscos. 

En l'informe s'han estudiat casos de bomber, bomber 1a, caporal, sergent, oficial, sotsinspector, auxiliar forestal, grae, graf, epaf, 2a activitat i operador de control. Els bombers voluntaris NO estem inclosos. Qui digui que això no és un menyspreu cap als bombers voluntaris, és un mentider/a!! Ja cansa la broma! 

ps: El 26 d'abril, coincidint amb el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut Laboral, ja vaig denunciar que no se'ns té en compte als bombers voluntaris en aquest article

divendres, 7 de juny del 2013

Carta als voluntaris

Els bombers professionals/funcionaris estan de mobilitzacions. Ara s'han negat a fer guàrdies extres i des dels sindicats han demanat als bombers voluntaris que ens solidaritzem amb ells, tot enviant una carta als parcs.


Personalment, per part meva, tenen tota la solidaritat del món, però ja avanço que així no es fan les coses.


Primer exposo la carta i després diré el que penso:

Benvolguts companys i companyes del Cos de Bombers Voluntaris,
Com ja sabeu, els bombers de la Generalitat estem en lluita amb el Departament d'Interior i les polítiques del nostre govern.
Els motius d'aquesta lluita són molts. Entre ells hi ha la nefasta planificació de la campanya forestal d'enguany o la manca de negociació dels acords que regulen les nostres condicions de treball, els quals s'haurien d'haver actualitzat fa 4 anys.
També lluitem, com no podria ser d'una altra manera, contra les polítiques de retallades i austeritat dels governants d'aquest país que estan abocant els ciutadans a una crisi sense precedents, a un atur insuportable i a la destrucció de l'estat del benestar que tants esforços va costar construir.
El futur del Cos de Bombers està en suspens. El govern ja ha avançat que fins l'any 2020 no hi haurà més places de bombers. Això és un clar avís de la degradació que ens espera si no canvia res. S'haurà de tancar parcs i disminuir mínims, minvant així la nostra seguretat i la de la ciutadania.
També vosaltres esteu patint les retallades com qualsevol ciutadà: la sanitat, l'educació, els serveis socials, la pujada d'impostos, la congelació o reducció de salaris, l'augment de l'edat de jubilació, etc.
Tot això ens ha portat a un punt crític. No podem esperar més per unir les nostres forces contra aquests “maltractadors” dels serveis públics i de l'estat del benestar.


El vostre recolzament és imprescindible en aquesta lluita, que és nostra i també vostra. Volem un Cos de Bombers Voluntaris modern, ben equipat, ben format i amb les millors prestacions, un Cos de Bombers Voluntaris digne i reconegut.
Signat: Els delegats de CCOO, UGT i CATAC
(31 maig de 2013)



1) Com a ciutadà tenen tot el meu recolzament i solidaritat.

2) Com a bomber voluntari, també em solidaritzo amb la seva lluita, però per tal que també la faci meva, han d'haver-hi unes condicions explícites d'assumir les reivindicacions dels bombers voluntaris, cosa que mai s'ha fet i que a la carta tampoc es fa. 

3) Aquesta carta és oportunista, s'hauria d'haver enviat fa mooooolt de temps i no pas ara. Quant fa que jo mateix, des de aquest blog demano diàleg? Ara que han començat les mobilitzacions ens demanen suport. On eren fa quinze dies, quan se'ns van retallar les indemnitzacions per baixa?? Alguna vegada s'han preocupat per la nostra assegurança? La nostra formació?

4) Aquesta carta no és sincera, especialment per part d'UGT i CATAC que sempre han atacat els bombers voluntaris. Amb CCOO darrerament hi ha diàleg i comunicació i ells sí que han estat sincers. Em sap greu, però és així. Gent d'UGT fa moobing contra els bombers voluntaris de Badalona. Gent d'UGT va titllar de "pràctiques mafioses" els bombers voluntaris. I CATAC va denunciar els bombers voluntaris fa dos mesos i encara, després de demanar-ho tres cops, estic esperant explicacions sinceres i el text de la denúncia.

5) Abans de redactar aquesta carta, els 3 sindicats s'haurien d'haver reunit amb els nostres representants al Consell de Bombers Voluntaris, i hauria d'haver hagut diàleg i més complicitats. 

6) Ens diuen que la seva lluita és també la nostra. Però, la nostra, la lluita dels bombers voluntaris també és la dels sindicats???


En definitiva, ara toca recollir el que s'ha sembrat. I qui ha sembrat odi i menyspreu, no pot esperat recollir solidaritat a la primera de canvi. La carta és un primer pas, però és insuficient. Ho valoro positivament, però espero que ara es reuneixin amb el Consell de Bombers Voluntaris. I sobretot espero més sinceritat, més diàleg, més complicitat.  I que els delegats sindicals, ens vinguin a veure als parcs, que trepitgin el territori i veuran com som i com pensem. 

Ps: En alguns parcs hi ha cartells que s'adverteix que els bombers voluntaris no seran ben rebuts si venen a cobrir hores extres. No sé de qui ha estat la brillant idea del cartellet, però s'està continuant sembrant odi...

Ps (2): Sóc molt més optimista del que desprenc en aquest article, que en definitiva és un recull d'opinions que m'han fet arribar alguns companys sobre la carta i volien que jo ho pengés al blog.