divendres, 26 d’abril del 2013

Una despesa innecessària

Avui n'explicaré una d'aquelles que amb el temps que corren, fa molta gràcia...
Aquests dies han entrat a l'Escola de Bombers, mitja dotzena de persones que van fer, fa entre 8 i 11 anys, unes oposicions al Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya.
En el seu moment van ser exclosos, alguns per una sèrie de motius mèdics, d'altres per no haver passat l'entrevista personal. Parlaré dels casos que conec personalment. 
En el cas de la gent que va exclosa per no passar la revisió mèdica, estaven tant sans i tant segurs que ho estaven, que no van dubtar en portar el seu cas als tribunals, i que després de ser examinats per metges forenses no els hi van trobar cap impediment per fer de bomber. 
En el cas de la gent que no va passar l'entrevista, els hi van dir que no eren aptes per ser bomber, però "casualment", pràcticament al mateix moment, a alguns se'ls concedia el nomenament de bomber voluntari.
Són aquelles contradiccions que passen en aquesta "casa", perquè algú decideix arbitràriament qui pot ser bomber i qui no. 
Com s'entén que algú en bona salut no pugui ser bomber o que a algú un psicòleg i digui que no pot ser bomber professional quan és bomber voluntari??
Com que no té cap explicació ni justificació coherent, els perjudicats van presentar instància i recurs oficial i la DGPEIS enlloc d'assumir l'error, es va enrocar i va negar una i altre vegada el dret d'una segona opinió als opositors. Lògicament aquests, no es van quedar de braços creuats i van recorre als tribunals i es va encetar una sèrie de judicis, al·legacions, recursos i contra-recursos que han durat tot aquest temps. 
Finalment els judicis van arribar fins al Tribunal Suprem i aquest ha donat la raó als opositors i la sentència diu que se'ls ha d'admetre al Cos de Bombers, que se'ls ha de reconèixer la antiguitat des de l'any que van fer les oposicions i que se'ls hi ha de pagar tots aquests anys que en teoria haurien d'haver estat treballant de bomber (més els interessos). Total, xifres de sis números per cada opositor.
Per la Generalitat de Catalunya, suposa tot plegat, entre pagar advocats, despeses dels judicis i les indemnitzacions, una xifra insultant: set números. Per si ho voleu visualitzar bé: 1.000.000€. Un milió! (tot i que la primera xifra s'acosta més al 2 que a l'1).
I a aquestes despeses, cal sumar-hi les que ara vindran de l'Escola de Bombers, per fer un curs "a mida" per aquests opositors...
Sabeu però quin és el problema, a part de la quantitat indecent que s'ha gastat la Generalitat de Catalunya per no assumir els seus propis errors?? 
A part del patiment de les persones perjudicades i tot lo malament que ho han passat entre judici i judici,  el veritable problema és que les persones que estaven al Tribunal i que es van equivocar en l'oposició, així com les persones que van decidir no donar la raó als opositors i les persones que s'han encaparrat en continuar el procés judicial durant anys i panys, i que finalment han perdut, encara continuen en el seu lloc de treball i no els hi passarà RES de RES! 
Aquí ningú assumirà les conseqüències de tant malbaratament de diner públic i dels seus errors. Ningú!
Per tant, que el senyor conseller no ens vingui amb el cuento que no hi ha ni un duro per alçar un helicòpter aquesta campanya forestal, quan des de la DGPEIS fa anys que les coses s'estan fent molt i molt malament, que fa anys que les oposicions són un nyap, que fa anys que en el procés es menysprea els bombers voluntaris, que a cada oposició sempre s'acaba als tribunals (tot donant la raó, al cap de molts anys als opositors, pagant milers d'euros), i que fa anys, per tant que s'està llençant a les escombreries diners que paguem entre TOTS i TOTES. 
Uns diners que enlloc per pagar judicis i picaplets, es podrien destinar a inversions pels bombers: en vehicles, en formació, en seguretat, en prevenció, en vestuari, etc...
Set xifres! I a viure que són dos dies!

(ah! i aquí ni culpa del tripartit, ni culpa de Madrid, que quan no hi han diners, la cantarella convergent sempre és la mateixa...)

pd: I si voleu una altra despesa de l'alçada d'un campanar: ser d'uns bombers que en un servei van trencar un vidre d'un cotxe. Doncs la "casa", enlloc d'assumir-ho, es va enfrontar amb els amos del cotxe i clar: judicis, despeses de judicis i evidentment, va perdre el judici, i au! a pagar més despeses, indemnitzacions, etc... I a viure que són dos dies!

5 comentaris:

  1. tens tota la raó Marc. En conec un personalment i ha esperat 10 anys...és imperdonable.
    Però no entenc perquè dius que es menysprea els bombers voluntaris a la oposició. Pels mèrits? No se'ls merita prou? fa 15 anys potser massa?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo penso que un bomber voluntari hauria de tenir molts més mèrits. Actualment no es compta fins passats tres anys després de tenir el nomenament...I hauria de comptar des del primer dia. Si es valorés més els bombers voluntaris, també ens podríem estalviar més diners en la formació, en cas que un bomber voluntari aprovés la oposició.

      Elimina
  2. Ave Marc!!
    Un dels opositors que han tumbat aquest any a la opo de Barna et saluda.
    No puc estar més d'acord amb tu. De fet, només t'has deixat una coseta que voldria recordar jo: el gran nombre d'opositors, que ens fan enrera a l'entrevista i sense cap tipus de capacitat de resposta econòmica, no poden contractar cap advocat i s'han d'empassar la impotència que et dona que un puto psicòleg (que no te ni la més mínima idea del que és ser bomber o del que costa, a tots els nivells, preparar una oposició de bombers) decideixi si tu tens un perfil o no. De fet, com pot ser que si jo no tinc el perfil de bomber hagi pogut aprovar totes les proves prèvies a la entrevista? Això no quadra, oi? No tinc el perfil de bomber pero tinc els coneixements teòrics mínims. No tinc el perfil de bomber però físicament passo el llindar exigit. No tinc el perfil de bomber però tinc els coneixements suficients d'un ofici per passar una prova pràctica. No tinc el perfil de bomber, però aprovo sense problemes la prova de conducció de vehicle pesat.
    Qui ha preparat aquesta sèrie de proves que pot aprovar un munt de gent que no té "el perfil de bomber"? Si no serveixen per filtrar la gent que no té el perfil, per a que coi les fem?
    Cada any ens quedem una pila de gent amb una preparació que fa por a l'estacada. I és una situació que es pagarà a nivell social, perquè a un cos d'emergències el que necessita la societat és gent preparada i la història dels perfils després de passar 7 proves durant mesos, no s'ho empassa ni Déu.
    Bé, jo no sé si arribaré mai a ser bomber o no, perquè jo sóc pobre, molt pobre. L'esforç que he fet jo durant anys a tots els nivells només el conec jo (i la resta d'opositors de bombers). Jo no tinc la possibilitat de portar als tribunals aquesta injustícia. No tinc calers. I tot i que la mitja dotzena de gent que comentes, ho han hagut de passar molt, molt magre, és de justícia recordar que encara quedem els "pàries" que ens hem d'empassar tanta merda, que no tenim ni la opció de portar el nostre cas als tribunals. I és que sempre, sempre hi ha algú que ho passarà encara pitjor.

    Gràcies per llegir fins aquí i merci, Marc, pel teu article.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu! Et desitjo tota la sort del món, i que algún dia, de la teva vocació facis el teu ofici i manera de guanyar-te la vida!

      Elimina
    2. Opositor a Barna que te han tombat.

      No puc estar mes dacord amb tu.
      Jo al final e aconseguit ser BOMBER voluntari , però als meus 40 anys ja no i conto amb poder ser mai BOMBER profesional i me identifico completament amb tu.
      Tema merits? Dons be Marc jo no i estic del tot dacord , si han de contar merits( que si que han de contar) si auria de poder ser Voluntari a qualsevol parc de Catalunya ja que si no creem un greuja molt bestia cap a tota la gent que viu juny de un parc de BOMBERS voluntaris.
      També crec que hauriem de canviar l'accés per eliminar greuges que es produeixen( penso igual de les campanyes forestals , ja que no tothom es pot permetre treballar sols 3 o 6 mesos l'any). Us ho diu un que al 94 va aprobar la opo i al concurs de merits va veure com es quedava fora per no tenir punts.
      SALUT I LLUITA.

      Elimina